Δεν αποδέχεται την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης η Κίνα

09:27 13/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για θέματα κυριαρχίας στη Νότια Σινική θάλασσα, μόνο εμείς συζητάμε, θα μπορούσε να είναι η ερμηνεία της φράσης του Κινέζου υπουργού Άμυνας,Τσανγκ Γουάν Κουάν . Το είπε, στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε τη Φεντερίκα Μογκερίνι σημειώνοντας ότι η Κίνα δε θα αποδεχτεί καμία πρόταση ή ενέργεια, η οποία θα στηρίζεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η εθνική κυριαρχία της Κίνας, αλλά και τα ναυτιλιακά της συμφέροντα στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας,

δε θα επηρεαστούν σε καμία περίπτωση από την απόφαση, τόνισε ο Τσανγκ.

Από την πλευρά της, η Μογκερίνι αρμόδια για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια στην Ε.Ε δήλωσε ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος και η ίδια ελπίζει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ασφάλειας με το Πεκίνο. Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Νότια Σινική Θάλασσα, η Μογκερίνι τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσής του.

Η Κίνα δήλωσε δια στόματος του υφυπουργού εξωτερικών Λιου Ζενμίν ότι θ’ αποφασίσει το χρόνο που θα ανακηρύξει μία Ζώνη Εναέριας Αναγνώρισης (ΖΕΑ) πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα, σε συνδυασμό με το μέγεθος της απειλής που δέχεται στην περιοχή.

Το Πεκίνο εμμένει στη θέση του, για την επίλυση των προβλημάτων περιφερειακών διεκδικήσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα μέσω διαπραγματεύσεων με τα εμπλεκόμενα μέρη, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, που δικαίωσε την προσφυγή των Φιλιππίνων.

Εξ αλλου Η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε στη δημοσίευση “λευκής βίβλου” υπό το γενικό τίτλο:

Keywords
Τυχαία Θέματα