Δεκάδες νεκροί και τραυματίες στις επιχειρήσεις της Άγκυρας στο Αφρίν

18:39 22/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια Συρία με την κωδική ονομασία “Κλάδος Ελαίας”. Υπό τον έλεγχό τους έχουν περάσει 11 χωριά.

Τουλάχιστον 54 Κούρδοι μαχητές και Σύροι αντάρτες, σκοτώθηκαν στις τρεις μέρες μαχών που μαίνονται στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και συγκρούσεις έχουν σκοτώσει 26 μαχητές στη κουρδική πλευρά», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Επιπρόσθετα

ανέφερε το θάνατο 19 μαχητών από το αντίπαλο στρατόπεδο, ανάμεσά τους Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν ακόμη εννέα πτώματα που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από το Σάββατο μέχρι σήμερα 22 άμαχοι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στις επιδρομές που εξαπέλυσε η τουρκική πολεμική αεροπορία στην επαρχία Αφρίν.

Επιπλέον, 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των τουρκικών επιχειρήσεων, συμπλήρωσε ο Κίνο Γκάμπριελ, εκπρόσωπος Τύπου της αραβοκουρδικής συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, οι Κούρδοι της Συρίας κάλεσαν σήμερα τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να «αναλάβει τις ευθύνες του» μπροστά στην επίθεση της Τουρκίας εναντίον της επαρχίας Αφρίν, μια επιχείρηση που σύμφωνα με τους ίδιους συνιστά «μια ξεκάθαρη στήριξη» στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Καλούμε τον διεθνή συνασπισμό να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον των δυνάμεών μας και του λαού μας στην Αφρίν» τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

«Η διεθνής συνασπισμός, ο σύμμαχός μας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, μαζί με τον οποίο δώσαμε αξιέπαινες μάχες για να εξαλείψουμε την τρομοκρατία γνωρίζει ότι αυτή η τουρκική επέμβαση στοχεύει στο να καταστήσει ανούσια την τελική νίκη» εναντίου του αυτοαπακολούμενου Ισλαμικού Κράτους, σημειώνεται στο δελτίο τύπου.

Το κείμενο ανέγνωσε ο εκπρόσωπος τύπου των SDF κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε στην πόλη Άιν Αϊσά, μια πόλη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές συνέστησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζει, ότι δε σκοπεύει να κάνει βήμα πίσω, έχοντας μάλιστα τη στήριξη της Ρωσίας, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνει η Μόσχα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη Συρία με την κωδική ονομασία «Κλάδος ελαίας», αλλά και η απόφαση της να μην εγκρίνει τη συμμετοχή των Κούρδων στο ειρηνευτικό συνέδριο του Σότσι που θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιανουαρίου, έχει αρχίσει να προβληματίζει την Μόσχα και τους Ρώσους ειδήμονες σε θέματα Μέσης Ανατολής. Τους προβληματισμούς αυτούς διατύπωσε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Δούμας Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, ο οποίος αναφερόμενος στην επιχείρηση της Άγκυρας, δήλωσε ότι η επιχείρηση «μπορεί να προκαλέσει ορισμένες δυσκολίες στην έναρξη του ενδοσυριακού διαλόγου» χαρακτηρίζοντας τα όσα συμβαίνουν ένα «οδυνηρό θέμα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τηλεφώνησε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκειμένου να εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στη βορειοδυτική Συρία και τις πιθανές επιπτώσεις, σε ανθρωπιστικό επίπεδο, στον τοπικό άμαχο πληθυσμό.

«Ο υπουργός Εξωτερικών μόλις τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και κατέστησε σαφείς τις ανησυχίες του σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στη βόρεια Συρία και τον πιθανό αντίκτυπο, σε ανθρωπιστικό επίπεδο, στον τοπικό άμαχο πληθυσμό» επισήμανε ένας αξιωματούχος του υπουργείου.

Και οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η πολιτική διαδικασία για τη Συρία πρέπει τώρα να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να εξετάσει το πώς διαμορφώνεται πλέον η ανθρωπιστική κατάσταση στην Αφρίν μετά την τουρκική επιχείρηση.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα