ΔΕΗ: Έως και διακοπές εργασιών λόγω καύσωνα σε λατομεία – μεταλλεία

15:24 29/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχείς παρεμβάσεις και ενημερώσεις κάνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις λόγω του καύσωνα και της επιβάρυνσης των συνθηκών εργασίας για το εργατικό δυναμικό.

Εκτός από την επιστολή της ΓΣΕΕ προς το Υπουργείο Εργασίας και την ενημερωτική εγκύκλιο του εργατικού κέντρου Αθήνας προς τα σωματεία – μέλη του, μία σειρά ομοσπονδιών εξειδικεύουν για τον κλάδο τους τις απαιτούμενες κατευθύνσεις.

Για τον χώρο της ΔΕΗ

που έχουν σημειωθεί αρκετά εργατικά ατυχήματα την τελευταία περίοδο, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ «καλεί μέσω των σωματείων- μελών της, τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΔΕΗ και ειδικά όλους εκείνους που εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στη χώρα εντός των επόμενων ημερών, να τηρούν αυστηρά τα μέτρα που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης.

Ειδικότερα, τα συνεργεία των συναδέλφων που εργάζονται στο ύπαιθρο είτε στη Διανομή (ΔΕΔΔΗΕ) , είτε στη Μεταφορά (ΑΔΜΗΕ) θα πρέπει να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα και να ζητούν – απαιτούν τη χορήγηση των απαιτούμενων μέσων από την υπηρεσία τους και η σύσταση αυτή αφορά και τους συναδέλφους εργοδηγούς-αρχιτεχνίτες, που έχουν την ευθύνη των συνεργείων.

Επιπλέον, οι συνάδελφοι στα Ορυχεία της Επιχείρησης θα πρέπει να γνωρίζουν και να είναι σε ετοιμότητα ώστε να εφαρμόζονται τα όσα ειδικότερα προβλέπονται για τα μεταλλεία και λατομεία όπως διακοπή εργασιών ή μετάθεση του χρόνου εκτέλεσης των εργασιών».

Eπίσης η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ, αφού αναφέρεται αναλυτικά τόσο στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όσο και στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο, επισημαίνει: «Αυτές οι συνθήκες είναι δυνατόν να προκαλέσουν ατυχήματα, επικίνδυνα περιστατικά, προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία καθώς και βλάβες στην υγεία των εργαζομένων, οι οποίες κυμαίνονται από ενοχλητικά δερματικά εξανθήματα μέχρι θάνατο από θερμοπληξία.

Όλοι οι εργαζόμενοι καταπονούνται θερμικά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει ωστόσο να δίδεται σε αυτούς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας όπως: καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, εγκυμονούσες, εργαζόμενοι με γενικά νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας, διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς, διαταραχές της αρτηριακής πίεσης, αναιμία, ψυχικά νοσήματα, καθώς και εκείνοι που λαμβάνουν κάποιες κατηγορίες φαρμάκων όπως διουρητικά, αντιδιαβητικά κ.α. Στα πιο πάνω θα πρέπει να προστεθεί και η παχυσαρκία (30% περισσότερο του προβλεπόμενου ιδανικού βάρους). Η ένταξη στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον Γιατρό Εργασίας της επιχείρησης ή (στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η απασχόληση Γιατρού Εργασίας) με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν και οι συνάδελφοι τεχνικοί που εργάζονται στην ύπαιθρο. Θα πρέπει να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα και να ζητούν από την υπηρεσία τους τη χορήγηση των απαιτούμενων μέσων προστασίας. Αυτό αφορά όλους τους συναδέλφους καθώς και τους εργοδηγούς και αρχιτεχνίτες.

Η επικινδυνότητα του επαγγέλματος είναι μεγάλη και γίνεται πολύ μεγαλύτερη σε συνθήκες καύσωνα. Είναι πολλά τα παραδείγματα θανατηφόρων ατυχημάτων κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες συνθήκες».

Xρήσιμες πληροφορίες για ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ασφάλεια της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ):

Keywords
Τυχαία Θέματα