Δ. Μακεδονία: Αίτημα στην Κ. Κρέτσου για τους Ανάργυρους

19:42 19/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αίτημα υποστήριξης μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πληγείσα περιοχή των Αναργύρων, έστειλε προς την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Στην επιστολή του, αφού επισημαίνει ότι οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και τις δραστηριότητές τους, τονίζει ότι υπήρξε καταστροφή στο Ορυχείο Αμυνταίου, κάτι που σημαίνει την απώλεια εργασίας για περισσότερα από 1.000 άτομα που εργάζονται σ’ αυτό.

Ενημερώνοντας

το περιφερειακό συμβούλιο για το θέμα της κατολίσθησης στη σημερινή (19/6/2017) συνεδρίαση, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, αφού τόνισε ότι για το φαινόμενο θα αποφανθούν οι επιστήμονες, ανέφερε ότι αναμένεται και η επίσκεψη του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθυμίου Λέκκα.

«Αυτό που εξελίχθηκε είναι συγκλονιστικό και θα έπρεπε να ντρέπονται άπαντες. Το οργανωμένο κράτος, η ΔΕΗ, όλοι μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυπίδης επισημαίνοντας ότι ττα προηγούμεν χρόνια κάποιοι «δημιούργησαν ψευδείς προσδοκίες» για έναν Νόμο που δεν υλοποιήθηκε ποτέ και προέβλεπε τη μετεγκατάσταση της Ακρινής και Αναργύρων.

Την αγωνία των κατοίκων των Αναργύρων μετέφερε στο περιφερειακό συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Λεωνίδας Πινόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το φαινόμενο της καθίζησης συνεχίζεται καθημερινά και μάλιστα όπως ανέφερε «κάθε μέρα κάθεται το χώμα 3 με 4 πόντους σε όλο τον οικισμό», ενώ ζήτησε επιπλέον λεπτομέρειες για το θέμα της μετεγκατάστασης του οικισμού.

Από την πλευρά του ο κ. Καρυπίδης, ανέφερε ότι ταυτόχρονα με τις διαδικασίες της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, που θα έρθει σε σχετική τροπολογία, ετοιμάζεται το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος της μετεγκατάστασης το οποίο θα πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, ενώ οι ένοικοι των 30 σπιτιών που κρίθηκαν ακατάλληλα θα φιλοξενηθούν με έξοδα της ΔΕΗ, είτε σε ξενοδοχεία είτε σε διαμερίσματα με επιδοτούμενα ενοίκια.

Την αγωνία τους εξέφρασαν και οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι δεν έκρυψαν τις επιφυλάξεις τους για το αν με τις νέες «χαθούν τα δικαιώματα των κατοίκων».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Keywords
Τυχαία Θέματα