Δ. Κουτσούμπας: Δεν υπάρχει διέξοδος μέσα από την ΕΕ και μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης

14:25 15/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Oμιλία στη συνάντηση των Βαλκανικών κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δίνοντας βάρος στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, το ρόλο της Ε.Ε. του ΝΑΤΟ και το προσφυγικό ζήτημα.

Aναφερόμενος στα Βαλκάνια, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι: «Σε όλες τις βαλκανικές χώρες παρατηρείται

ένταση της επιθετικότητας των αστικών τάξεων και εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών πολιτικών, μέτρα που στρέφονται κατά των εργαζομένων.

Απ’ άκρη σ’ άκρη στα Βαλκάνια έχει επιβληθεί ένα «νεκροταφείο» για τα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, που είχαν γνωρίσει στο παρελθόν οι εργαζόμενοι, με στόχο την εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ταυτόχρονα, όμως, αξιοποιούνται όλα τα μέσα για τη χειραγώγηση των λαών, της νεολαίας, για τη διατήρηση του εγκλωβισμού στην αστική ιδεολογία και πολιτική, με την καλλιέργεια ψεύτικών προσδοκιών για την ίδια την πορεία και την προοπτική του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, την κρατική και εργοδοτική καταστολή, τον εθνικισμό και με «αιχμή του δόρατος» τον αντικομουνισμό και την αμαύρωση του σοσιαλισμού.

Κι από αυτό το βήμα θέλουμε να καταδικάσουμε τα αντικομουνιστικά νομοθετήματα σε βαλκανικές χώρες, όπως στη Ρουμανία, αλλά και τις διώξεις σε βάρος κομμουνιστών, που είχαμε το τελευταίο διάστημα στη Σερβία, σε βάρος στελεχών της Κομμουνιστικής Νεολαίας (SKOJ), καθώς και δικαστικές διώξεις σε βάρος δεκάδων στελεχών του ΚΚ Τουρκίας.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα μέσα στο φόντο και σε αλληλεπίδραση με τον αυξημένο ρόλο, την παρέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τη Ρωσία και άλλα ισχυρά -διεθνώς και περιφερειακά- καπιταλιστικά κράτη».

Για τον αγωγό ΤΑΡ, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε: «Σε δύο μέρες (17/5) από σήμερα αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, TAP, παρουσία των αρχηγών των κρατών διέλευσης (Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Ιταλία) και φυσικά από την Ελλάδα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η παρουσία στα εγκαίνια και των εκπροσώπων της Κομισιόν, των ΗΠΑ δείχνουν πως η κατασκευή ενεργειακών υποδομών, εκείνων δηλαδή των «αρτηριών», όπως τους αποκαλούν, της ενέργειας, που είναι αναγκαίες για να κινηθούν τα γρανάζια της καπιταλιστικής οικονομίας, συνδέεται με την συνεχιζόμενη διαπάλη για το ποιος θα ελέγξει τα ενεργειακά αποθέματα, τους δρόμους μεταφοράς τους, τα μερίδια των αγορών. Αυτό δείχνει η παρουσία των εκπροσώπων αυτών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα εγκαίνια, όταν είναι γνωστό πως οι ίδιες δυνάμεις (ΕΕ κι ΗΠΑ) έκαναν τα πάντα για να μπλοκάρουν τα ανάλογα ρωσικά ενεργειακά σχέδια στα Βαλκάνια, για την απεξάρτηση, όπως ισχυρίζονται, της ΕΕ από τη Ρωσία.

Επιπλέον τονίζουμε πως, από την κατασκευή του ΤΑΡ, ωφελημένοι θα βγούνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι, κι όχι οι εργαζόμενοι. Μόνον όταν ο λαός κατακτήσει πραγματικά τη δική του εξουσία, μπορεί να διασφαλίσει την αμοιβαία επωφελή διακρατική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Μόνον χαράζοντας έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας και των υποδομών, με την αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μόνον τότε τέτοια έργα, μπορεί να αξιοποιούνται με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, κι όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου κι επιπλέον να μην είναι «εστία» ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Τα εγκαίνια του ΤΑΡ, δείχνουν ακόμη το πόσες έωλες ήταν οι εκτιμήσεις εκείνων, που υπόσχονταν πως τέτοια έργα θα γίνουν αντικειμενικά παράγοντες για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, και την ειρήνη των χωρών, που εμπλέκονται σ’ αυτούς.

Στο έργο εμπλέκονται Ελλάδα κι Αλβανία, όμως αυτό δεν στάθηκε αιτία στο να λυθούν τα προβλήματα στις ελληνο – αλβανικές σχέσεις, να λυθούν π.χ. τα ζητήματα της ΑΟΖ.

Αντίθετα, όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως κινούμαστε το τελευταίο διάστημα στην αύξηση των αμφισβητήσεων. Στο έργο εμπλέκονται Ελλάδα και Τουρκία, όμως αυτό δεν στάθηκε ικανό να επιλύσει τα προβλήματα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, δεν στάθηκε ικανό να ανατρέψει την προκλητικότητα με την οποία η αστική τάξη της Τουρκίας, υπό την ηγεσία του Ερντογάν, εντείνει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο».

Miιλώντας για τις ευρύτερες εξελίξεις ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε: «Γνωρίζουμε πως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια δεν μπορούν να ξεκοπούν από τις γενικότερες εξελίξεις. Είναι μέρος όλων αυτών που διαδραματίζονται σε μια ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει την Ουκρανία, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη κοκ.

Ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται, χωρίς ακόμη να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας αναζωπύρωσης, διαμελισμού της σε σφαίρες επιρροής.

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι, που έχουν προκληθεί τις τελευταίες δεκαετίες, εκτός των άλλων, έχουν ακόμη περισσότερο οξύνει το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τη «δίνη» του πολέμου, της φτώχιας και της εξαθλίωσης.

Οι αποφάσεις της ΕΕ, τα παζάρια με την Τουρκία, έχουν επιπλέον οδηγήσει στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα. Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι – φυλακισμένοι πια, σε κλειστά στρατόπεδα, σε άθλιες συνθήκες. Οι ΜΚΟ εκμεταλλεύονται την κατάστασή τους και ευρωπαϊκά κονδύλια, παίζοντας οι περισσότερες από αυτές όχι ρόλο πραγματικής αλληλεγγύης αλλά ύποπτο και υπονομευτικό στην ουσία ρόλο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί, όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Ότι από αυτό επιδιώκει και πάλι να βγει κερδισμένο το κεφάλαιο, πότε αξιοποιώντας το ρατσισμό και την ξενοφοβία, με στόχο τη διαίρεση των εργαζομένων στη βάση της καταγωγής, της γλώσσας, της θρησκείας, και πότε με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, για την ενσωμάτωση στις καπιταλιστικές οικονομίες ενός αναγκαίου αριθμού προσφύγων, για την ηλικιακή ανανέωση του εργατικού δυναμικού της ΕΕ, με όρους πολύ σκληρής εκμετάλλευσης».

Αναφερόμενος στις εσωτερικές εξελίξεις, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, σχολίασε ότι: «Η συνεχιζόμενη καπιταλιστική κρίση οδήγησε τους εργαζόμενους σε τεράστια απώλεια των κατακτήσεων, των εισοδημάτων τους, στην εκτίναξη της ανεργίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πήρε τη «σκυτάλη» των αντιλαϊκών μέτρων απ’ εκεί που την άφησαν τα 2 μνημόνια των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας όλα αυτά τα μέτρα, έφερε και νέα βάρη στις πλάτες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η περίφημη «διαπραγμάτευση» που κάνει δεν αφορά αυτά τα βάρη, αλλά τον τρόπο ελάφρυνσης των καπιταλιστών, ώστε αυτοί, πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, να ανακάμψουν και να επιστρέψουν σε ρυθμούς κερδοφορίας».

Τέλος ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως: «Σ’ αυτό το διάστημα έγινε σαφές στον ελληνικό λαό αυτό για το οποίο είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ. Ότι δηλαδή δε μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού, μέσα στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι η ΕΕ και μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης».

Oλοκληρώνοντας την ομιλία του είπε: «Όμως, εμείς τονίζουμε κι από αυτό το βήμα, πως «χαμένοι αγώνες είναι μόνον αυτοί που δεν γίνονται». Η απογοήτευση, που έφερε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε πλατιές μερίδες του λαού μας, είναι ανάγκη να ανατραπεί και στη θέση της να δυναμώσει η αποφασιστικότητα για τη σύγκρουση με το σύστημα που καταργεί και συρρικνώνει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που αποτελούν «μήτρα» νέων δεινών για τους λαούς, για την εργατική – λαϊκή εξουσία, που θα βάλει τέλος στην εξουσία των μονοπωλίων, στον καπιταλισμό που γεννάει τις κρίσεις, τους ανταγωνισμούς, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια, την ανεργία και την προσφυγιά».

The post Δ. Κουτσούμπας: Δεν υπάρχει διέξοδος μέσα από την ΕΕ και μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα