«ΧορωδιοΓραφίες» με έργα Josquin des Prez και Claudio Monteverdi

18:15 19/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Παρασκευή, 21 Ιουλίου ώρα 21.00

Μια παραγωγή της ΕΡΤ Βόλου για το Τρίτο Πρόγραμμα

Την Παρασκευή, 21 Ιουλίου, στις 9.00 μ.μ., στις ΧορωδιοΓραφίες, τη ραδιοφωνική παραγωγή της ΕΡΤ Βόλου για το Τρίτο Πρόγραμμα, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, θα μεταδοθούν χορωδιακά έργα των Josquin des Prez και Claudio Monteverdi.

Ο Λούθηρος αποκάλεσε τον Josquin

des Prez «πρίγκιπα των μουσικών» και η μουσική του έγινε πρότυπο προς μίμηση για τους συνθέτες του 16ου αιώνα. Λόγιοι ουμανιστές τον συγκρίνουν με τον Βιργίλιο στην ποίηση και με τον Μιχαήλ Άγγελο στην αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Θα μεταδοθούν, τα έργα του Stabat Mater dolorosa, Salve Regina, O bone et dulcissime Jesu και Miserere mei, Deus με την χορωδία La Chapelle Royale με μαέστρο τον Philippe Herreweghe.

Ο Κλάουντιο Μοντεβέρντι , (1567-1643) ήταν Ιταλός συνθέτης, μουσικός και Ρωμαιοκαθολικός ιερέας. Φέτος συμπληρώνονται 450 χρόνια από την γέννησή του.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες και μεταρρυθμιστές της δυτικής μουσικής, ενώ το έργο του σηματοδοτεί τη μετάβαση από την μουσική της Αναγέννησης στο Μπαρόκ.

Ακούγεται η Messa a quattro voci da cappella. Mέρη: Kyrie .Gloria .Credo/ Sanctus .Benedictus .Agnus Dei. Ερμηνεύει η Χορωδία δωματίου Ensemble Elyma υπό την διεύθυνση του Gabriel Garrido.

Ηχογράφηση: Γιάννης Δημάκος

Παραγωγή – παρουσίαση: Γιώργος Διαμαντόπουλος

Η εκπομπή μεταδίδεται την πρώτη και τρίτη Παρασκευή κάθε μήνα, από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ, στους 90.9 και 95,6 για την Αττική ,στους 96,8 για την κεντρική Ελλάδα και στις κατά τόπους συχνότητες της χώρας στα FM, αλλά και διαδικτυακά:

Για επικοινωνία με την εκπομπή, μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή μέσω της σελίδας στο facebook Χορωδιογραφίες (με ελληνικούς χαρακτήρες).

Keywords
Τυχαία Θέματα