Χίος: Πέτρες από ακροδεξιούς κατά του καταυλισμού προσφύγων στη Σούδα

10:49 21/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε επιθέσεις με πέτρες κατά του καταυλισμού των προσφύγων στη Σούδα, προχώρησαν άτομα του ακροδεξιού χώρου που νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στο δημαρχιακό κατάστημα της Χίου- με αφορμή διαμαρτυρία κατοίκων της περιοχής Αγίας Αννας Καπέλα σχετικά με δραστηριότητα ισπανικής ΜΚΟ στο νησί.
Σύμφωνα με πληροφορίες 3 τουλάχιστον άτομα τραυματίστηκαν, ενώ ένα οδηγήθηκε στα Επείγοντα του Νοσοκομείου της Χίου για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν περί τις 10.00 το βράδυ της Πέμπτης και έληξαν

πριν τα μεσάνυχτα. Ομάδες ακροδεξιών από το Δημαρχείο της Χίου προχώρησαν προς την νότια πλευρά της Σούδας. Μάλιστα καταγγελίες από αλληλέγγυους κάνουν λόγο και για προπηλακισμό ενός τουλάχιστον πρόσφυγα κοντά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, αλλά και στο λιμάνι κατά τη διάρκεια του απόπλου του πλοίου της γραμμής.
Άμεσα αναπτύχθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας, με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Αθανάσιο Μπασιούκα στον καταυλισμό. Πιθανόν στην προσπάθεια να μην ανταποδώσουν οι πρόσφυγες τον πετροπόλεμο να οφείλονται οι μονομερείς (και αυτή τη φορά) προσαγωγές 7 προσφύγων (σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες).

Δημοτικό Συμβούλιο κατά ΜΚΟ
Εν τω μεταξύ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου ψήφισε κατά πλειοψηφία πρόταση του Δημάρχου με ην οποία εκφράζει την αντίθεσή του στην ενοικίαση χώρου της πρώην Κλινικής Αυγουστή (βρίσκεται κοντά στο προσφυγικό καταυλισμό της Σούδας) από την ισπανική ΜΚΟ Salvamento Maritimo Humanitario (SMH). Σύμφωνα με την SMH στόχο έχει τη δημιουργία Κέντρου πληροφόρησης και παροχής υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας.
Κάτοικοι της περιοχής, συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο την ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου καταθέτοντας ψήφισμα, με το οποίο εξέφραζαν την αντίθεσή τους «στη λειτουργία μιας πρόσθετης δομής οποιασδήποτε μορφής και μάλιστα από ΜΚΟ».
Εκτός των κατοίκων είχαν συγκεντρωθεί και ακραία στοιχεία. Παρά την παρουσία της αστυνομίας, δεν έλειψαν οι εντάσεις. Σύμφωνα με καταγγελία στο δημοτικό συμβούλιο του προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ και στελέχους του ΚΚΕ Γιώργου Αμπαζή προπηλακίστηκε την ώρα που προσπαθούσε να εισέλθει στο Δημοτικό Κατάστημα.
Οι τοποθετήσεις των συμβούλων, συνοδεύονταν με χειροκροτήματα από το ακροατήριο. Αλλά και με γιουχαΐσματα όταν δεν άρεσαν τα λεγόμενα, όπως η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου της Χιακής Συμπολιτείας Δέσποινας Τσαρδάκα που έθεσε θέμα νομιμότητας της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για μια ιδιωτική απόφαση εκμίσθωσης ακινήτου.
Μάλιστα μια γυναίκα από το πλήθος πήρε αυθαίρετα το λόγο για να καταλήξει σε «ντροπή» και «φτου σας» προς τους συμβούλους, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιάννη Γεωργιάδη να διακόπτει για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα