Χιλή: Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης με 9 νεκρούς- Στάχτη 2,7 εκατ. στρέμματα γης

07:17 27/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τουλάχιστον εννιά νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι, ολόκληρα χωριά έγιναν στάχτη. Η Χιλή είναι αντιμέτωπη με δασικές πυρκαγιές γιγαντιαίων διαστάσεων, τις οποίες η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ χαρακτήρισε τη χειρότερη καταστροφή του είδους στην ιστορία της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Οι φλόγες εξαπλώθηκαν την τελευταία μία εβδομάδα σε επτά επαρχίες της κεντρικής και της νότιας Χιλής, εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων, μετατρέποντας σε στάχτες περιοχές έκτασης σχεδόν 2.700.000 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ένας εθελοντής πυροσβέστης, δύο

αστυνομικοί, τρεις δασοπυροσβέστες και τρεις κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι πυρκαγιές σάρωσαν κυρίως γεωργικές περιοχές, όπου ζουν αγρότες και εκτροφείς βοοειδών. Επλήγησαν εξάλλου πολλές εταιρείες δασικών εκμεταλλεύσεων, ειδικά στην επαρχία Μάουλε.

Οι οικονομικές ζημίες που έχει προκαλέσει αυτή η καταστροφή είναι «ανυπολόγιστες», υπογράμμισε ο υπουργός Γεωργίας της Χιλής, ο Κάρλος Φούρσε.

Για την αντιμετώπισή της υπήρξε διεθνής κινητοποίηση. Γάλλοι ειδικοί και Κολομβιανοί μετανάστες έφθασαν στη Χιλή προκειμένου να συμβάλλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης στην περιοχή Μπιομπίο.

Είμαστε σε επαφή και με άλλες χώρες, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, το Περού, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τον Καναδά, που μας πρότειναν συνεργασία, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, ο Εράλδο Μουνιός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Καταστροφικές πυρκαγιές στη Χιλή με έξι νεκρούς και 1,9 εκατ. στρέμματα στάχτη

Keywords
Τυχαία Θέματα