«Χάσαμε την είδηση», παραδέχονται στις ΗΠΑ -«Τραμποκρατία» κατά ΜΜΕ της Ευρώπης

17:37 9/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Οργή εργατικής τάξης» που επιβράβευσε τον Τραμπ για την εκστρατεία του «κατά του συστημικού κατεστημένου», «πανωλεθρία» ΜΜΕ που αγνόησαν όπως και οι δημοσκοπήσεις το «ολοφάνερο», και από Λευκός Οίκος, «Οίκος του τρόμου», τα πρωτοσέλιδα που συνοδεύουν τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα μέσα ενημέρωσης «έχασαν την είδηση», έγραψε ο αμερικανός αρθρογράφος Νόα Μπίρμαν της εφημερίδας Los Angeles

Times, σχολιάζοντας ότι «οι λευκοί ψηφοφόροι της μεσαίας τάξης το φώναζαν αλλά οι δημοσιογράφοι δεν άκουγαν». Στο ίδιο πνεύμα η εφημερίδα New York Times παραδέχεται ότι «η νίκη Τραμπ συνιστά πλήγμα εξευτελισμού για τα μέσα ενημέρωσης, για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων αλλά και για το κατεστημένο.

«Αυτό που ξέρω είναι ότι η νίκη του Τραμπ αποτελεί την εντυπωσιακότερη πολιτική εξέλιξη που έχω ζήσει. Μιλάμε για έναν πραγματικό κατακλυσμό», σχολιάζει ο Κρις Σιλίζα, αρθρογράφος της Washington Post που από το πρωτοσέλιδο της διαμηνύει ότι «μίλησαν οι λευκοί μεσοαστοί της υπαίθρου και των κατεστραμμένων βιομηχανικών ζωνών που θεωρούν ότι η πολιτική ελίτ τους εγκατέλειψε».

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αναγγέλλει «Εκδικητή στον Λευκό Οίκο» , αποδίδει τη νίκη Τραμπ στους απλούς ανθρώπους της Αμερικής και καταλήγει: «Εκτός του Brexit δίνεται ένα νέο κτύπημα στο δυτική τάξη πραγμάτων. Η οργή πολλών Αμερικανών ήταν όπως φαίνεται ισχυρότερη από τον δισταγμό να αναλάβουν το ρίσκο ενός επικίνδυνου πειράματος αλλαγής κατεύθυνσης.Για τους φίλους της Αμερικής και τους συμμάχους ισχύει το ότι θα πρέπει τώρα να εξοικειωθούν και να προσδεθούν καλά».

Σύμφωνα με την Handelsblatt: «Ο Τραμπ θριαμβεύει και κάνει τον κόσμο να τρέμει. O δείκτης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης καταρρέει», είναι ο τίτλος της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας,που σχολιάζει ότι «στις διεθνείς χρηματαγορές εξαπλώνεται φόβος», γράφει.

Στη Γαλλία, «Νίκη της οργής» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Le Monde, κάνοντας λόγο για νίκη που «θα ενδυναμώσει τα κινήματα και τους λαϊκιστές ηγέτες σε όλον τον κόσμο». Όσο για την υπόσχεσή του να «αποδώσει στην Αμερική το μεγαλείο της», η εφημερίδα την θεωρεί ως «ένδειξη υποχώρησης και απομονωτισμού».

«Τραμποκάλυψη» είναι το λογοπαίγνιο που επέλεξε η αριστερή εφημερίδα Liberation. «Ας μην γελιόμαστε: η πρώτη δύναμη στον κόσμο βρίσκεται πλέον στα χέρια της ακροδεξιάς. Οι μισοί Αμερικανοί ψήφισαν, με πλήρη συνείδηση, έναν ρατσιστή, ψεύτη, σεξιστή, χυδαίο, μνησίκακο υποψήφιο (…) Είναι άλλη μια προειδοποίηση για εκείνους που πιστεύουν ότι η Μαρίν Λεπέν δεν μπορεί να κερδίσει την εξουσία στη Γαλλία το 2017″, στις προεδρικές εκλογές, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η δεξιά εφημερίδα Le Figaro βλέπει στην «αμερικανική οργή» που έφερε τον Τραμπ στην εξουσία «τη μεγάλη εξαδέλφη των ευρωπαϊκών εξεγέρσεων.

Στη Βρετανία, η Guardian αποφάνθηκε : «Ο αμερικανικός λαός βυθίστηκε στην αβεβαιότητα. Ο επόμενος πρόεδρος είναι ένας δογματικός και ασταθής άνθρωπος, ένα σεξουαλικό αρπακτικό και αιώνιος ψεύτης. Είναι ικανός για όλα».

Η λαϊκιστική Daily Mail ωστόσο χαιρετίζει τη «ρεβάνς» που πήραν οι απλοί άνθρωποι και «τον εξευτελισμό της Χίλαρι, των δημοσκόπων και των ελίτ των επιχειρήσεων και του θεάματος».

Στην Ιταλία, η La Stampa υπό τον τίτλο «Τραμπ, ένας τυφώνας οργής και δυσαρέσκειας», εκτιμά ότι «η νίκη του Τραμπ επιβεβαιώνει τη ζωτικότητα της αμερικανικής δημοκρατίας που είναι ικανή να μεταμορφώνεται συνέχεια» μολονότι προκαλεί «ένα χείμαρρο αβεβαιότητας».

Στην Αυστραλία, η Herald του Σίδνεϊ, κάνει λόγο για απόρριψη κατεστημένου στις ΗΠΑ όπως έχει γίνει και στην Ευρώπη, ενώ προβλέπει «ασυνήθιστη οικονομική αστάθεια» και τον κίνδυνο «να αποσταθεροποιήσει ο Τραμπ τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξάνοντας το χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ της».

Keywords
Τυχαία Θέματα