Χανιά: «Νυνί δε περί της Κρήτης πρώτον λέγωμεν» στην πύλη Sabbionara (audio)

14:49 8/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η έκθεση «Νυνί δε περί της Κρήτης πρώτον λέγωμεν» του ζωγράφου – αγιογράφου Χρήστου Δ. Μανωλακάκη, φιλοξενείται από τις 5 έως τις 20 Αυγούστου στον εκθεσιακό χώρο SABBIONARA, της βορειοανοτολικής πύλης του ενετικού τείχους των Χανίων, δίπλα στο παλιό λιμάνι. Η έκθεση περιλαμβάνει χάρτες της μεσαιωνικής Κρήτης και εικονογραφημένα χειρόγραφα σε περγαμηνή.
Πρόκειται, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ

Χανίων, ο ζωγράφος, για πρωτότυπα εικονογραφημένα χειρόγραφα περγαμηνής εμπνευσμένα από την ορθόδοξη παράδοση καθώς και χειροποίητους χάρτες της Κρήτης ως εναλλακτική πρόταση στην «αυθεντία» του ιστορικού αφηγήματος των εκάστοτε κυριάρχων του νησιού. Τα χειρόγραφα που θεματικά σχετίζονται με τον τόπο , έχουν τη μορφή ειληταρίων ή σελίδων από Κώδικες και δομούνται με παλαιογραφική γραφή , βυζαντινή ζωγραφική και διακόσμηση. Οι χάρτες αναδομούνται εικαστικά ώστε να εκφραστεί ο πολιτισμικός χαρακτήρας και να αποδοθεί διαχρονικότερα το ιστορικό περιεχόμενο της Κρήτης, ενώ ακολουθούν την μορφή της ακτογραμμής που παρουσιάζουν οι διασωζόμενοι μεσαιωνικοί χάρτες, θεωρώντας ότι αποτυπώνουν τη γνώση της εποχής. Χρησιμοποιείται, όμως, η ελληνική γλώσσα στα τοπωνύμια και τα οικεία μας σύμβολα . Τα έργα είναι πρωτότυπα και δεν αποτελούν απόδοση υπαρκτών ιστορικών ντοκουμέντων, επιχειρούν όμως με εικαστικά μέσα να προτείνουν ένα εναλλακτικό ιστορικό αφήγημα.

Η έκθεση συμπεριλαμβάνεται στις εκδηλώσεις «Πολιτιστικό ΚαλοκαίριΧανιά 2017». και συνδιοργανώνεται με τον ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ και το ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ.

Ώρες λειτουργίας : 10:00 – 14:00 & 18:00 – 23:00
Συνδιοργάνωση : Δήμος Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ
05 – 20|08
Πύλη Sabbionara
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Μανωλακάκης:

Keywords
Τυχαία Θέματα