Χανιά: Η ΔΕΥΑΧ για το πρόβλημα αποχέτευσης ομβρίων στον Παζινό Ακρωτηρίου

16:43 30/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Παζινού δεν υπάρχουν αποδέκτες ομβρίων, ήτοι ρέματα που να οδηγούνται τα όμβρια της περιοχής, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΧ, με αφορμή το πρόβλημα αποχέτευσης στην περιοχή.

Μέχρι σήμερα τα όμβρια του κεντρικού οικισμού συγκεντρώνονται μέσω αγωγών ομβρίων σε χάντακα που περνώντας την Εθνική οδό Χανίων – Αεροδρομίου προς τα δυτικά διαχέει τα όμβρια στην ευρύτερη δυτική περιοχή του Παζινού.
Στην περιοχή αυτή παλαιότερα υπήρχαν μικρά χαντάκια που οδηγούσαν τα όμβρια

κάτω από την Εθνική οδό προς τα Ανατολικά σε χώνους που υπήρχαν μέσα στην περιφραγμένη σήμερα περιοχή της 115 Π.Μ. Με τις επεκτάσεις των έργων της 115 Π.Μ. σήμερα η περιοχή έχει επιχωθεί.

Επιπρόσθετα η δυτική περιοχή στην οποία διαχέονται τα όμβρια, τα τελευταία 20 χρόνια οικοδομήθηκε, επιβαρύνοντας την κατάσταση, δεδομένου ότι η μη διέξοδος των ομβρίων εμποδίζει και την πρόσβαση στις κατοικίες.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μετά από συζητήσεις με την πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου και με ηλικιωμένους πρώην Κοινοτικούς Συμβούλους και επίσκεψη στο χώρο που παλαιότερα κατέληγαν τα όμβρια και διοχετεύονταν σε χώνους η Διοίκηση της ΔΕΥΧ συζήτησε τόσο με το ΤΕΙ Κρήτης για την δυνατότητα εξεύρεσης μέσω γεωφυσικών ερευνών των παλαιών εγκοίλων, όσο και με τον Διοικητή της 115 για την αδειοδότηση υλοποίησης των εργασιών.

Αρχές Νοεμβρίου του 2016 έγινε συζήτηση στην 115 Π.Μ. με συμμετοχή του Αντιδημάρχου κου Αλεξανδράκη της Δ.Ε.ΥΑ.Χ. και του ΤΕΙ για την αδειοδότηση από το ΓΕΑ της υλοποίησης των ερευνών με στόχο την Ανοιξη του 2017 να έχουν αδειοδοτηθεί.

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

Η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. στον προϋπολογισμό του 2017 έχει εντάξει το κόστος των γεωφυσικών ερευνών καθώς και της δοκιμαστικής γεώτρησης, εάν προβλεφθεί η ύπαρξη των εγκοίλων.
Εάν μετά την έγκριση του Γενικού επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) , υλοποιηθούν οι έρευνες που χρονικά θα γίνουν τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου και προβλέψουν την ύπαρξη των παλαιών εγκοίλων , θα προχωρήσουμε μέσα στο 2017 στην υλοποίηση της γεώτρησης που θα επιβεβαιώσει ή όχι τις προβλέψεις.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ύπαρξη εγκοίλων με ικανή αποχετευτική ικανότητα, θα προχωρήσουμε στην κατασκευή δικτύου ομβρίων αρχικά από το κέντρο του οικισμού μέχρι τα έγκοιλα εκτιμούμενου προϋπολογισμού 350.000€ , διοχετεύοντας εκεί τις ποσότητες των νερών που σήμερα παραμένουν στάσιμα στην περιοχή δυτικά του Πολιτιστικού κέντρου πλημμυρίζοντάς την και εμποδίζοντας την πρόσβαση προς τις οικίες που κτίστηκαν εκεί.
Αν παρά τις παραπάνω προγραμματισμένες ενέργειες δεν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη των εγκοίλων, δεν θα έχουμε τεχνική λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης ομβρίων της περιοχής τόσο δυτικά της περιοχής Παζινού , αλλά σε έντονες βροχοπτώσεις και του κέντρου του οικισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα