Χανιά: «Χρέος Ανεξόφλητο, το Ολοκαύτωμα του Καλλικράτη» Παρουσίαση βιβλίου Γ. Καλογεράκη (audio)

14:38 30/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Tο βιβλίο του Γεωργίου Α. Καλογεράκη «Χρέος Ανεξόφλητο, το Ολοκαύτωμα του Καλλικράτη, 8 και 11 Οκτωβρίου 1943» παρουσιάζεται τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, στις 6 το απόγευμα. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο εκπαιδευτικός Ιωάννης Παπαδόσηφος. Η παρουσίαση του βιβλίου, τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλικράτης Σφακίων. Ο συγγραφέας Γιώργος Καλογεράκης, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων και όπως ανέφερε στην παρουσίαση του βιβλίου θα εξηγήσει ποιο είναι το Ανεξόφλητο Χρέος της Πολιτείας, απέναντι στην καταστροφή και τις εκτελέσεις των 31 κατοίκων, (ανδρών και γυναικών) του Καλλικράτη, τον Οκτώβρη του 1943. Εκείνο όμως που θα αποκαλύψει, και καλεί όλους στην παρουσίαση, είναι πώς, με κέντρο τον Καλλικράτη, προσπαθούν κάποιοι να αλλάξουν την ιστορία. Θα αποκαλύψει, όπως είπε, τη σκόπιμη και ενσυνείδητη προσπάθεια αλλοίωσης, παραχάραξης, και πλαστογράφησης της ιστορίας. Τα ονόματα και τα τεκμήρια της πλαστογράφησης. Θα απαντήσει γιατί γίνεται αυτό, σήμερα μετά από 74 χρόνια από την καταστροφή του ιστορικού χωριού Καλλικράτης και τη δολοφονία 31 κατοίκων του. Ενός χωριού, σύμφωνα με το συγγραφέα, που τιμά την Κρήτη και την ιστορία της διαχρονικά, ενός χωριού που κρατά τις παραδόσεις και τα έθιμα των προγόνων του, ενός χωριού που συμμετείχε πάντοτε στους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας μας.


Ευαγγελία Τσιβολεδάκη, Καλλικράτης Σφακίων. Κάηκε ζωντανή μέσα στο σπίτι της.

Ο ναός της Παναγίας στον Καλλικράτη. Λεηλατήθηκε από τους κατακτητές και τους δωσίλογους, αρπάχτηκαν τα ιερά σκεύη και άμφια και στη συνέχεια, όσα δεν θεωρήθηκαν αξίας, πετάχτηκαν στα ορεινά του Καλλικράτη.

Παύλος Πολάκης, Καλλικράτης Σφακίων. Εκτελέστηκε έξω από το σπίτι του.

Πόσοι στρατιώτες του τακτικού γερμανικού στρατού χρειάζονταν για την εκτέλεση ενός (1) πατριώτη ; Εννιά όπως διακρίνονται αρχικά στη φωτογραφία ; Όχι. Αν παρατηρήσετε καλύτερα, θα διαπιστώσετε ότι εννέα είναι όρθιοι και άλλοι εννέα στέκονται γονατισμένοι μπροστά τους. Μαζί με τον αξιωματικό σύνολο δεκαεννιά (19).

Μπρούνο Όσβαλντ Μπρόγερ,
Στρατηγός Διοικητής Κρήτης, υπεύθυνος για την καταστροφή και τις εκτελέσεις του Καλλικράτη

Καλλικράτης Σφακίων 2017. Πυρπολημένη οικία, από τους γερμανούς και τους δωσίλογους, στις 8 και 11 Οκτωβρίου 1943.

Μανουσέλης Μανούσος του Νικολάου, ετών 65. Σφάχτηκε στην είσοδο του χωριού του Καλλικράτη, στις 8 Οκτωβρίου 1943.

Γιαννακάκη Αικατερίνη του Νικολάου, ετών 70. Ρίχτηκε ζωντανή και βρήκε τραγικό θάνατο, στις φλόγες του σπιτιού της που καίγονταν, στις 8 Οκτωβρίου 1943.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ:
Στις 31 Οκτωβρίου 1946, στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, ξεκίνησε η δίκη των σφαγέων της Κρήτης Στρατηγών Μπρούνο Μπρώυερ και Φρειδερίκου Γουλιέλμου Μύλλερ. Τριάντα εφτά (37) οι μάρτυρες κατηγορίας, (6) οι μάρτυρες υπεράσπισης. Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας ο Αρχιμανδρίτης και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος Ψαλιδάκης. Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας ο Μενέλαος Λιγνός, ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Επίσκοπος Χανίων Αγαθάγγελος Ξηρουχάκης, ο Αρχηγός Πετρακογιώργης, ο Νικόλαος Πίκουλας κ.α. Μεταξύ των επτά μαρτύρων υπεράσπισης των γερμανών Στρατηγών, (οι τέσσερις μάρτυρες ήταν γερμανοί), υπήρχαν και δύο Έλληνες. Η δίκη κράτησε σαράντα ημέρες. Ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου και τελείωσε στις 9 Δεκεμβρίου 1946. Το Δικαστήριο δίκασε και καταδίκασε τους γερμανούς Στρατηγούς σε θάνατο. Εκτελέστηκαν στην Αίγινα στις 20 Μαΐου 1947, ανήμερα της έκτης επετείου της Μάχης της Κρήτης. Η κρητική γη, διαχρονικά γενναιόδωρη πάντοτε στους κατακτητές, τους φιλοξενεί σήμερα στο νεκροταφείο του Μάλεμε. Τα πρακτικά της δίκης αποτελούνται από 176 δακτυλογραφημένες σελίδες διαστάσεων 30Χ17 εκατοστών και βρίσκονται καταχωρημένα σε αρχείο της πόλης του Ηρακλείου. Ο Μπρούνο Μπρώυερ ήταν Διοικητής του «Φρουρίου Κρήτη» από τις 20 Σεπτεμβρίου 1942 ως 26 Ιουνίου 1944, (είχε αντικαταστήσει το Στρατηγό Αντρέ). Ο Φρειδερίκος Μύλλερ, από τις 27 Ιουνίου 1944 ως 30 Σεπτεμβρίου 1944 έγινε Διοικητής του «Φρουρίου Κρήτη» αντικαθιστώντας το Στρατηγό Μπρώυερ. Η γερμανική επιδρομή στον Καλλικράτη έγινε στις 6 Οκτωβρίου 1943. Κράτησε πέντε ημέρες, ως τις 11 Οκτωβρίου 1943. Γερμανικά στρατεύματα της Βέρμαχτ κατέκλυσαν το χωριό. Μετά το κάψιμο της Καλής Συκιάς, το απόσπασμα του Σούμπερτ έφτασε στον Καλλικράτη. Περίπου σαράντα άντρες. Σουμπερίτες και γερμανοί στρατιώτες, άρχισαν τη δράση με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο. Ο Καλλικράτης έπρεπε να τιμωρηθεί για τη μάχη στα Τσιλίβδικα, (4 Οκτωβρίου 1943), το θάνατο των 17 γερμανοϊταλών στρατιωτών και για τη βοήθεια που προσέφεραν στον Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά, στην προσπάθεια διαφυγής του στη Μέση Ανατολή. Στο Σούμπερτ αποδόθηκε κατηγορία για τον Καλλικράτη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Στο Στρατηγό Μπρώυερ, κατά παράδοξο τρόπο, δεν αποδόθηκε κατηγορία για τις εκτελέσεις και την πυρπόληση του Καλλικράτη. Στη διάρκεια της Κατοχής, αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι συνέβαινε, ήταν πάντοτε οι γερμανοί Διοικητές της Κρήτης. Αυτοί αποφάσιζαν κι αυτοί έδιδαν τις εντολές. Και το απόσπασμα Σούμπερτ ιδρύθηκε και δρούσε με την ανοχή και την άδεια του Μπρώυερ. Έτσι, ενώ στο Στρατηγό Μπρώυερ αποδόθηκαν κατηγορίες για εκτελέσεις [2] και καταστροφή 25 χωριών της Κρήτης, στην απόφαση καταδίκης του απουσιάζει παντελώς το έγκλημα του Καλλικράτη. Αυτό είναι το ανεξόφλητο χρέος της Ελληνικής Πολιτείας. Ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή καταστροφής του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και την εκτέλεση των 31 κατοίκων του, δεν δικάστηκε γι’αυτό το έγκλημα.
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων o ο κ. Καλογεράκης:

Keywords
Τυχαία Θέματα