Μπαράζ προειδοποιήσεων προς Τραμπ να σεβαστεί τη Συμφωνία για το Κλίμα

19:01 1/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Απέναντι στις ανησυχίες που εντείνονται καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να ανακοινώσει απόψε στις 22.00 ώρα Ελλάδας αν οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ενωση συνασπίζονται και δεσμεύονται σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Δραματική είναι η προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι αν καταρρεύσει η συμφωνία λόγω της αποχώρησης των ΗΠΑ, «οι έρημοι θα επεκταθούν, θα γίνουν πόλεμοι και εμφύλιοι πόλεμοι για το νερό, και συνεπώς μετακινήσεις μεταναστών».

Αμερικανικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ, επικαλούμενος προεκλογική δέσμευσή του ότι θέλει να ενισχύσει την αμερικανική βιομηχανία άνθρακα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα αυτόν.

Από το Βερολίνο όπου συναντήθηκε με την καγκελάριο Μέρκελ ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ δήλωσε πως η χώρα του θα εφαρμόσει με σταθερότητα όλους τους όρους της συμφωνίας που την αφορούν έως το 2030 ελπίζοντας στη συνεργασία και των υπολοίπων χωρών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ανάρτησε «ύστατη έκκληση» στο Twitter, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ «να μην χαλάσει το πολιτικό κλίμα».

«Η συμφωνία δεν αφορά μόνο το μέλλον των Ευρωπαϊκών αλλά και όλων των λαών του κόσμου», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για κανόνα που πρέπει να γίνει σεβαστός από όλους και η αποχώρηση από τη συμφωνία είναι διαδικασία που απαιτεί τρία ή και τέσσερα χρόνια. Αυτή η αίσθηση του «Είμαι ο Τραμπ, είμαι Αμερικανός, πρώτη η Αμερική και εγώ θα βγω», αυτό δεν πρόκειται να γίνει, τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει εμπορικές κυρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσυρθεί από τη συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, διαβεβαίωσε σήμερα ο Επίτροπος Κλίματος και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανέτε.

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει τα ηνία, δεν θα είναι και το τέλος της ανθρωπότητας εάν αποσυρθούν οι ΗΠΑ», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενέργεια Μάρος Σέφκοβιτς.

Ρωσία και Αυστραλία έχουν σπεύσει να δηλώσουν πως στηρίζουν τη Συμφωνία του Παρισιού, την οποία είχαν υπογράψει 197 χώρες, εκτός από τη Συρία και την Νικαράγουα.

Η κόρη του αμερικανού προέδρου Ιβάνκα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον εμφανίζονται ως υποστηρικές της συμφωνίας για το Κλίμα, ενώ ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής Στιβ Μπάνον εμφανίζεται ως πολέμιος. Σε ανάρτηση στο Twitter o σύμβουλος του Λευκού Οίκου και ιδρυτής της Tesla Έλον Μασκ, προειδοποιεί ότι εάν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ, ο δεύτερος μετά την Κίνα μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, θα παραιτηθεί από σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ.

Εταιρείες όπως η Apple, η Unilever, η Google, κάνουν εκστρατεία υποστηρίζοντας πως είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να παραμείνουν στη συμφωνία, ενώ αντίθετοι στην πολιτική Τραμπ δηλώνουν δήμαρχοι αμερικανικών μεγαλουπόλεων όπως η Βοστώνη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1,ΑΠΕ, Reuters

Σχετική είδηση:Ο Τραμπ ανακοινώνει την απόφαση του για τη συμφωνία του Παρισιού

Keywords
Τυχαία Θέματα