«Άξιος» ο νέος Μητροπολίτης Σμύρνης-Χθες η ενθρόνισή του στη Σμύρνη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

11:36 25/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο ήχος της καμπάνας που χτύπησε για πρώτη φορά μετά από 94 χρόνια στο προαύλιο του Αγίου Βουκόλου, η χαρά και η συγκίνηση γέμισαν ελπίδες αναγέννησης της Ορθόδοξης Κοινότητας της Σμύρνης η οποία από χθες απέκτησε νέο Μητροπολίτη.
Ορφανή η Μητρόπολη Σμύρνης για 94 χρόνια, καθώς η ηγετική μορφή του τελευταίου Μητροπολίτη Χρυσόστομου και ο μαρτυρικός θάνατος του είχαν αφήσει δυσαναπλήρωτο κενό. Ένας αιώνας πόνου και σιωπής σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος ενθρόνισε τον νέο Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο Σαμαρά,

μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και ενθουσιασμού, με τους εκατοντάδες απόγονους των Σμυρνιών να φωνάζουν «Άξιος». στον κατάμεστο ναό του Αγίου Βουκόλου, χθες το απόγευμα στη Σμύρνη.
Ο νέος Μητροπολίτης έδωσε υπόσχεση στους απόγονους των Σμυρνιών που συμμετείχαν στην ενθρόνιση, για το ξεκίνημα μιας μεγάλης προσπάθειας ανασύστασης της άλλοτε κραταιάς Μητρόπολης της Ιωνίας. Μετά το τέλος της ενθρόνισής του, μιλώντας στην ΕΡΤ ο νέος Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που θα καταβάλει ώστε να βρίσκεται κοντά στα μέλη της ορθόδοξης κοινότητα της Σμύρνης και στις πνευματικές τους ανάγκες. «Στην ιστορική αυτή πόλη, στην κοιτίδα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας είναι για μεγάλη συγκίνηση και ύψιστη η τιμή που μου έγινε, με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου και των μελών της Αγίας Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να αναλάβω την Μητρόπολη της Σμύρνης».

Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο υφυπουργός παρά το Πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ. «Η σημερινή μέρα είναι σημαντική τόσο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, που βλέπει να αποκτά ποιμενάρχη -έπειτα από 94 χρόνια- και να αναλαμβάνει το πηδάλιο της εκκλησίας της Σμύρνης, για όλους τους ορθόδοξους, ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος. Με την παρουσία μας θέλουμε να ενδυναμώσουμε τον νέο ιεράρχη, ώστε να ανταποκριθεί στην ευθύνη της υψηλής αποστολής του που είναι «αγάπη και μόνο αγάπη», στο λίκνο της Ανατολής, που γνώρισε μεγαλεία και καταστροφές, όπου συνυπάρχουν θρησκείες και πολιτισμοί και ενώνεται η μνήμη με τη ζωή και την ελπίδα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αμανατίδης. Ενώ ο κ. Κουίκ δήλωσε: «Είναι μεγάλη ευλογία να βρίσκομαι σήμερα εδώ, προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Σμύρνης, κ. Βαρθολομαίου στην ενθρόνισή του, στην ενθρόνιση του πρώτου Μητροπολίτη Σμύρνης μετά από 94 χρόνια. Του εύχομαι μέσα από την καρδιά μου η Παναγιά να τον προστατεύει για να οδηγεί το ποίμνιο των Χριστιανών της Σμύρνης με τον τρόπο που εκείνος έχει μάθει, θητεύοντας δίπλα σε σπουδαίους ιεράρχες».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, συμμετείχε στην ενθρόνιση επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος του. «Σήμερα γιορτάζει η ορθοδοξία σε όλη την οικουμένη. Ήρθαμε για να τιμήσουμε την ενθρόνιση Μητροπολίτη στη Σμύρνη, σε μια θέση που χήρευε επί έναν αιώνα. Θεωρούμε μεγάλη υπόθεση το να ζωντανέψει η Ορθοδοξία εδώ που είναι και ο ιστορικός για αυτήν χώρος. Θεωρούμε πολύ σημαντικό σε αυτήν την κατεύθυνση τον ενωτικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Ήρθαμε να τιμήσουμε τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη και τις προσπάθειες που καταβάλει προς αυτή την κατεύθυνση».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίνα Κασιμάτη σημείωσε πως «η πρώτη ενθρόνιση Μητροπολίτη στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια σηματοδοτεί πως η κοιτίδα του Ελληνισμού είναι πάντα ζωντανή και άσβεστη. Οι χαμένες πατρίδες ζούνε μέσα από την ιστορική μνήμη, την ιστορική συνείδηση και τη βούληση όλων να διατηρήσουν αυτή τη μνήμη άσβεστη».

Ο βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου εκπροσώπησε τη Νέα Δημοκρατία: «Βρισκόμαστε εδώ στη Σμύρνη να τιμήσουμε την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Βαρθολομαίου. Είναι ένα παρά πολύ σημαντικό για τον ελληνισμό γεγονός που δείχνει ότι και η Τουρκία άρχισε να αντιλαμβάνεται το θέμα της ανεξιθρησκείας και του σεβασμού στις άλλες θρησκείες. Για τον Ελληνισμό το γεγονός αυτό έχει έναν πολύ ιδιαίτερο συμβολισμό. Δείχνει ότι υπάρχει και ζει στην Μικρά Ασία, και βεβαίως δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει και αφορμή παραπέρα σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας».
Παρών και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης: «Νομίζω ότι είναι μια ιστορική στιγμή και για την Ελλάδα και για την ορθοδοξία. Μετά από τόσα χρόνια ξανά εδώ, ξυπνάνε οι μνήμες. Η σύνδεσή τους με τη θρησκεία είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός. Και εμείς ήρθαμε εδώ για να προσκυνήσουμε και να υποδηλώσουμε ότι είναι ενιαίος ο ελληνισμός και ενιαία πρέπει να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει ιστορικά, πολιτισμικά και πολιτικά».
Στην ενθρόνιση παρέστη επίσης ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο Γενικός γραμματέας θρησκευμάτων του Υπουργείου παιδείας και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης με τους γενικούς προξένους της Ελλάδας στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη.
Σε λίγη ώρα στο ναό του Αγίου Βουκόλου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα χειροτονήσει το νέο Επίσκοπο Ερυθρών κ. Κύριλλο Συκκή.

Keywords
Τυχαία Θέματα