Αύγουστος… Ο μήνας για το κρασί και τους ανθρώπους του

19:01 4/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η χρονιά για τους περισσότερους, αρχίζει την 1η Ιανουαρίου. Σε πολλές περιπτώσεις όμως η αλλαγή σηματοδοτείται και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Η τουριστική σεζόν, για παράδειγμα, αρχίζει (συνήθως) τον Μάιο. Η σχολική χρονιά, από την άλλη, παραδοσιακά τον Σεπτέμβριο, όπως και η ποδοσφαιρική. Για τους ανθρώπους του κρασιού ο χρόνος μετράει διαφορετικά και ο Αύγουστος είναι ο πιο σημαντικός μήνας…

Τρύγος σε περιοχή της Αργολίδας

«Θέρος. Τρύγος. Πόλεμος.» Μια φράση που χρησιμοποιούσε ο λαός για την περιγραφή της διαδικασίας του τρύγου. Τη συγκρίνει με τον πόλεμο λόγω της δυσκολίας

αλλά και λόγω της ακρίβειας που απαιτείται. Από τον τρύγο θα εξαρτηθούν πολλά. Η ποσότητα αλλά κυρίως η ποιότητα των κρασιών που θα «βγάλουν» οι οινοποιοί. Το πώς θα πάει δηλαδή η χρονιά τους.

Κι αν πέρσι για πολλούς ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές, να δούμε πώς θα εξελιχθούν και φέτος τα πράγματα. Λόγω των καιρικών συνθηκών φέτος η χρονιά γενικά είναι πρώιμη. Η παρατεταμένη ζέστη του καλοκαιριού είχε ως αποτέλεσμα να επισπευσθεί η διαδικασία της συγκομιδής.

Περίπου 10 ημέρες νωρίτερα από πέρσι άρχισαν να μαζεύουν τα σταφύλια στη

Τρύγος σε περιοχή της Αργολίδας

Σαντορίνη. Το ίδιο και στην Πελοπόννησο αλλά και στη Μακεδονία.

Ο Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, μιλώντας στο ert.gr λέει χαρακτηριστικά: «Ο πρώτος που περνάει από τα αμπέλι είναι ο Θεός. Ό,τι αφήσει εκείνος, το τρυγάμε εμείς. Η χρονιά είναι ζεστή και ο κύκλος του αμπελιού ξεκίνησε νωρίς. Γενικά, η χρονιά προβλέπεται εξαιρετική για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Δυστυχώς όμως υπήρξαν και μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στην Αρκαδία και οι ασθένειες στη Δυτική Ελλάδα. Κι εκεί τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά.»

Τρύγος σε περιοχή της Αργολίδας – Λόγω των καιρικών συνθηκών φέτος η χρονιά γενικά είναι πρώιμη

Σημαντικό είναι για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς ότι τα πρώτα δείγματα είναι θετικά τόσο για την ποσότητα των σταφυλιών όσο και για την ποιότητα. Ο καλός τρύγος είναι ένα από τα ζητούμενα για τη βελτίωση και ανάπτυξη του επώνυμου ελληνικού κρασιού. Θέλεις ποιοτικό προϊόν πρώτα από όλα για να μπορέσεις να σταθείς στην αγορά. Κι αυτό οι περισσότεροι Έλληνες παραγωγοί το γνωρίζουν.

«Οι προσπάθειες που κάνουμε για την προώθησή του στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό γίνονται με επιμονή και επιμονή» τονίζει ο κ. Σκούρας. «Πιστεύουμε ότι το επώνυμο ελληνικό κρασί είναι και θα παραμείνει ένα προϊόν εξαιρετικό. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα, τις στενότητες και τις δυσκολίες του κόσμου. Αυτό ισχύει τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Αυτοί που πιστεύουν στην ποιότητα όμως, ανταμείβονται», συμπληρώνει.

Ρεπορτάζ: Νίκος Ιωαννίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα