Απολογισμός διετίας από τον δήμαρχο Τρικάλων

18:35 28/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δεν θέλω να χρωστάω στη ζωή μου και αυτό προσπαθώ να κάνω και με τους συνεργάτες μου στο Δήμο Τρικκαίων», δήλωσε μεταξύ άλλων σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, με αντικείμενο τον απολογισμό της διετίας 201`4-2016 ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου. Είπε ότι έχουν αποπληρωθεί σε αυτή τη διετία όλες οι παλαιές οφειλές, εκτός από το νέο δάνειο που σύναψε η δημοτική αρχή και το οποίο εκταμιεύθηκε το 2016. Επεσήμανε ότι ο δήμος δεν οφείλει τιμολόγια, έχει αποπληρώσει όλους τους προμηθευτές και ανέκτησε, έτσι την αξιοπιστία του. Αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία ο κ. Παπαστεργίου εκτίμησε

ότι το ταμειακό πλεόνασμα του δήμου για το 2016 θα ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ και έκανε έργο, παρά τις δυσκολίες των capital controls και την αλλαγή των νόμων, που δεν επέτρεψε ακόμη να γίνουν νέες δημοπρασίες έργων.

Στο νέο Μουσείο

Η προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του απολογισμού παραχωρήθηκε στο κτίριο των παλαιών φυλακών στα Τρίκαλα, στον χώρο συγκεκριμένα όπου θα λειτουργήσει το μουσείο Τσιτσάνη, επιδιώκοντας σημειολογικά να καταδειχθεί ότι όλα όσα ελέχθησαν είναι πράξεις, όπως για παράδειγμα το Μουσείο Τσιτσάνη, που συμπεριελήφθη στα έργα του πολιτιστικού τομέα με το Σπίτι των Τρικαλινών Δημιουργών, το οποίο επίσης θα λειτουργήσει στο μέλλον, καθώς έχει ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Πέραν των οικονομικών στοιχείων ο δήμαρχος Τρικκαίων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της καινοτομίας και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, επικαλούμενος το λεωφορείο χωρίς οδηγό, την βράβευση από το Ecomobility, τον χώρο του Μύλου Ματσόπουλου όπου θα λειτουργήσει βιομηχανικό μουσείο, τον χώρο των παλαιών φυλακών στον οποίο θα λειτουργήσει το μουσείο Τσιτσάνη. «Μας υπολογίζουν πλέον στα προγράμματα καινοτομίας», δήλωσε επικαλούμενος το λεωφορείο χωρίς οδηγό. Στα νέα προγράμματα στα οποία θα ενταχθεί ο δήμος ο κ. Παπαστεργίου περιέλαβε το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στην περιοχή των Σεισοπλήκτων, το πρόγραμμα που θα αφορά στην κατασκευή κυνοκομείο και εκείνο στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει το Σπίτι των Τρικαλινών Δημιουργών στην παλαιά πόλη στο Βαρούσι.

Επίσης, αναφέρθηκε, παρόντων αντιδημάρχων στην συνέντευξη τύπου, στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, μιλώντας για την λήξη της μισθωτικής σχέσης μεταξύ δήμου και ιδιώτη στο Φρούριο, το γκρέμισμα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και την εκπόνηση μελέτης στο μέλλον για την αξιοποίηση της πλατείας, κ.λπ.

Αναφορά έκανε και στα όσα έγιναν στον τομέα της παιδείας, με την εγκατάσταση φυσικού αερίου σε 40 σχολεία, την κατασκευή 3 νέων διδακτηρίων, την επέκταση της λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και βρεφονηπιακών σταθμών. Στον τομέα του αθλητισμού περιέλαβε την ανακαίνιση του κολυμβητηρίου, το οποίο βέβαια υπολειτουργεί καθώς υπέστη ζημιές από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, την στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και την στήριξη του επαγγελματικού αθλητισμού.

Στον τομέα του πρασίνου και των κοινοχρήστων χώρων περιέλαβε τις νέες παιδικές χαρές που θα είχαν ολοκληρωθεί εάν δεν άλλαζε ο νόμος για τις δημοπρασίες, τη νέα κανονιστική διάταξη που απελευθέρωση αρκετό χώρο στον πεζόδρομο της Ασκληπιού και τα Μανάβηκα, την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, το Ληθαίο και τις βάρκες, την ανακατασκευή με χορηγία της κεντρικής γέφυρας, τη λίμνη στο Κεφαλόβρυσο και τα κοινόχρηστα ποδήλατα.

Στην πρόνοια περιέλαβε το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο και τον ξενώνα αστέγων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν στο παρελθόν στα Τρίκαλα και σε εκείνους που τώρα φιλοξενούνται στον καταυλισμό στο Ατλάντικ.

Πολύ δουλειά θέλει ακόμη στον τομέα της καθημερινότητας των πολιτών, σύμφωνα με τον δήμαρχο, αν και στο έργο της διετίας ανέφερε τους δύο νέους περιφερειακούς αντιδημάρχους, που είναι επιφορτισμένοι με την περιφέρεια της πόλης, τους νέους κάδους απορριμμάτων, που τοποθετήθηκαν, τους λαμπτήρες που αλλάχθηκαν, την αποκατάσταση των λακκουβών σε δρόμους και τη διάνοιξη νέων δημοτικών δρόμων.

Στον τομέα των διοικητικών υπηρεσιών ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε την επαναλειτουργία της δημοτικής αστυνομίας, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι υπάρχουν δήμοι που δεν επέλεξαν να το πράξουν. Επίσης, στον απολογισμό πεπραγμένων της διετίας 2014-2016 ο δήμαρχος Τρικκαίων περιέλαβε και το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου Τρικκαίων.

Επιπροσθέτως, στον απολογισμό του ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο νέο ποδηλατόδρομο, ο οποίος εκτείνεται σε σημεία της λεωφορειολωρίδας του λεωφορείου χωρίς οδηγό, το οποίο δεν μετακινείται πλέον μετά τη λήξη του σχετικού προγράμματος εξηγώντας ότι η επιβολή κλήσεων από τη δημοτική αστυνομία σε οδηγούς ΙΧ που σταθμεύουν στον ποδηλατόδρομο θα συνεχιστεί, διότι η μέριμνα της δημοτικής αρχής είναι η ασφαλής μετακίνηση των ποδηλατών.

Προγραμματισμός

Παρότι ο απολογισμός περιείχε σε ένα βαθμό και το στοιχείο του προγραμματισμού, με την έννοια ότι έργα που αναφέρθηκαν δεν ολοκληρώθηκαν, παρότι έχουν δρομολογηθεί πολύ πριν την ανάληψη της δημοτικής αρχής από τον συνδυασμό «Επανεκκίνηση τώρα», ο δήμαρχος Τρικκαίων περιέλαβε στον προγραμματισμό για το 2017 τα εξής:

Υλοποίηση μεγάλων έργων με στόχους:

– Αναπτυξιακή προοπτική

– Στήριξη εισοδήματος πολιτών

– Ενίσχυση δομών

– Παροχή ευκαιριών

– Εξοικονόμηση πόρων

Έτσι, τόνισε ότι θα προωθηθούν άμεσα:

– Σχέδιο «Ασκληπιός» με τα θεραπευτικά βότανα

– Ολοκλήρωση διαδικασιών για αναγνώριση ιαματικού πόρου Ριζώματος και έναρξη διαδικασιών αξιοποίησης

– Παραχώρηση ΤΑΞΥΠ στον Δήμο για δημιουργία Διαχρονικού Μουσείου

– Αναμόρφωση Ζωολογικού Κήπου

– Ολοκλήρωση του Μουσείου Τσιτσάνη, το οποίο ελέχθη και στον απολογισμό και για το οποίο δεσμεύτηκαν 100.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους

– Φωτισμός με χρήση τεχνολογίας LED. Σε αναμονή για έγκριση συμμετοχής σε προγράμματα του Ταμείου Παρακαταθηκών και του ΚΑΠΕ.

– Απόκτηση ISO υπηρεσιών. Έμφαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Παράδοση της τηλεφωνικής γραμμής «20000» και του παράλληλου συστήματος αναφορών

– Ανοιχτός Δήμος: Συνεχείς επαφές με τους πολίτες και τους συλλόγους. Σε μία διετία ο Δήμαρχος δέχθηκε πάνω από 3.000 πολίτες και συνομίλησε με όλους τους συλλόγους και σωματεία

– Νέος βρεφονηπιακός σταθμός. Είναι πολύ μεγάλες οι ανάγκες και αυτό φάνηκε περισσότερο φέτος.

– Ανακατασκευή εισόδων πόλεων και έργα σε περιφερειακούς δρόμους

– Αξιοποίηση και νέα θεώρηση των χώρων στάθμευσης

– Δημιουργία σύγχρονου ξενώνα για αδέσποτα. Το θέμα χρήζει ουσιαστικής παρέμβασης

– Πλατεία της ΔΕΗ

– Έμφαση στην περιφέρεια με ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και περισσότερα έργα στην αγροτική οδοποιοία

– Μέριμνα για παλιούς συνοικισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα