Από την ΕΡΤ Σερρών η « Αφύλαχτη Διάβαση»

09:52 18/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Aπο την ΕΡΤ Σερρών θα εκπέμψει η «Αφύλαχτη Διάβαση» του Θωμά Σίδερη, με θέμα «Οι δικοί μας ξένοι» το Σάββατο 22 Ιουλίου 12 με 2 το μεσημέρι και θα μεταδοθεί από το Α΄ Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας της ΕΡΤ.

Όλα άρχισαν από μια συνθήκη που οραματιζόταν το τέλος του πολέμου. Γι’ αυτό και ονομάστηκε «Συνθήκη Ειρήνης». Στην ιστορία έμελλε να ταυτιστεί με το όνομα μιας βροχερής και κρύας ελβετικής πόλης. Στις ψυχές όμως των ανταλλάξιμων προσφύγων

έμεινε σαν μια βαριά σκιά που θα τους ακολουθούσε για πάντα.

Οι κυνηγημένοι άνθρωποι στις αποβάθρες κοιτάζουν απορημένοι και σιωπηλοί τη δική τους άγνωστη θάλασσα. Τα λιμάνια της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Τούζλα μοιάζουν με μια οικεία και, ταυτόχρονα, ξένη αγκαλιά. Το μόνο που ακούγεται πια είναι το τραγούδι από μια πατρίδα που φεύγει και μια πατρίδα που έρχεται, μια πατρίδα που αχνοφαίνεται μπροστά στον ορίζοντα.

Είναι οι άνθρωποι με δυο πατρίδες – τουρκόσποροι, τουρκομερίτες και πρόσφιγγες στην Ελλάδα, γκιαούρηδες, ξενομερίτες και ρωμιόσποροι στην Πόλη. Είναι οι δικοί μας ξένοι, σ’ ένα αργό και βασανιστικό ταξίδι προς το άγνωστο με φόντο τα νερά μιας σκοτεινής θάλασσας.

Μία εκπομπή – αφιέρωμα στους «Δικούς μας Ξένους» της Συνθήκης της Λωζάνης, 94 χρόνια μετά την υπογραφή της. Μία ραδιοφωνική έρευνα που ξεκινά από εκεί που σταματά η επίσημη ιστορία των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των διεθνών συνθηκών.

Έρευνα – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης – Λεωνίδας Κασάπης

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΞΕΝΟΙ»

ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ: FM 96,4 και 101,5 MHz

Α’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΤ: FM 91,6 & 105,8 για την Αττική και μέσω των τοπικών αναμεταδοτών σε όλη την Ελλάδα

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Live Streaming: radiostreaming.ert.gr/ert-voiceofgreece

Keywords
Τυχαία Θέματα