Απ.Καλογιάννης για προσφυγικό: «Ας ψάξουν μεροκάματο αλλού όσοι κινούνται πίσω από την πλάτη μας»

11:36 26/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δεν θα λειτουργήσει και δεύτερη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Λάρισα, εκτός από αυτή που ετοιμάζεται στο Κουτσόχερο, διαμηνύει ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης προς όσους (ΜΚΟ κλπ) ψάχνουν για χώρους στην πόλη.
Η αντίδραση του δημάρχου ήταν έντονη, όταν δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας ανέφερε ότι ιδιωτικό κέντρο διασκέδασης στη Λάρισα (Palladium) πρόκειται να μετατραπεί σε δομή φιλοξενίας προσφύγων.

Σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική

εκπομπή «Καλημέρα στους 98,3» στην ΕΡΤ Λάρισας ο κ. Καλογιάννης ξεκαθάρισε:
«Να γνωρίζουν όλοι προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο δήμος μπορεί, και το έκανε από την πρώτη στιγμή, να στηρίξει τη λειτουργία μίας δομής. Και είναι αυτή που ετοιμάζεται στο Κουτσόχερο, σε λίγες μέρες με νέους οικίσκους σε ένα διαφορετικό περιβάλλον με ανθρώπινα χαρακτηριστικά. ΔΕΝ σηκώνει η πόλη δεύτερη δομή, το ζήσαμε από κοντά. Αυτό θα σήμαινε διπλά ιατρεία, διπλό προσωπικό, οργανώσεις που θα τρέχουν εδώ και εκεί. Είναι ξεκάθαρη η άποψή μας εδώ και καιρό.»

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, σε έντονο ύφος, ξεκαθαρίζει ότι πίσω από τέτοιες κινήσεις βρίσκεται η Ύπατη Αρμοστεία και κάποιες ΜΚΟ πίσω από αυτή και διαμηνύει προς όσους κινούνται με τέτοιον τρόπο ότι ο δήμος έχει τη δύναμη να σταματήσει τέτοιες προσπάθειες.

«Κάποιοι κινούνται πίσω από την πλάτη μας, ως κράτος εν κράτει. Τους έχουμε διαμηνύσει ότι δεν θα κάνουν βήμα χωρίς να συνεννοηθούμε. Είναι διασταυρωμένο και από αλλού: Η Ύπατη Αρμοστεία ,κυρίως, λειτουργεί με τον τρόπο που σας περιέγραψα και θα μας μας βρουν απέναντί τους. Μπαίνουν στις πόλεις, ρωτούν για διαμερίσματα, ψάχνουν χώρους χωρίς να έχουν ενημερώσει τις δημοτικές αρχές.
Το ξαναλέω, από τη Λάρισα δεν θα βγάλουν μεροκάματο. Ας ψάξουν μεροκάματο αλλού, στη Λάρισα δεν θα δουλέψουν αν δεν περάσουν από το γραφείο της δημοτικής αρχής να συνεννοηθούμε για όλα.»

Το θέμα μετατροπής του Palladium σε κέντρο για πρόσφυγες «έχει κλείσει και δεν θα γίνει» σύμφωνα με τον κ.Καλογιάννη:
» Το κεντρικό διυπουργικό όργανο από χθες το βράδυ έχει κλείσει το ζήτημα. Ήρθαμε σε επαφή με όλους τους υπουργούς και το ζήτημα έχει κλείσει, δεν θα γίνει. Και ας λάβουν το μήνυμα όσοι κινούνται πίσω από την πλάτη μας. Ο δήμος έχει τη δυνατότητα αυτές τις ανόητες προσπάθειες που κάνουν κάποιοι να τις σταματήσει και θα το κάνει.»

Ο κ. Καλογιάννης συνέχισε λέγοντας ότι η Λάρισα έδωσε δείγματα ανθρωπιάς και από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των προσφύγων και θα συνεχίσει να το κάνει.


Σε 2 εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί η δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο, τώρα φτιάχνονται δίκτυα ύδρευσης, ηλ. ρεύματος κλπ.
Οι οικογένειες Σύριων που βρίσκονται στο Κυψελοχώρι θέλουν να επιστρέψουν εκεί και περιμένουν με τις βαλίτσες στο χέρι.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη φιλοξενία 850 ατόμων, ωστόσο με την κατανομή που γίνεται τώρα πανελλαδικά, ο αριθμός αυτός στο Κουτσόχερο μπορεί να φτάσει τα 1200 άτομα περίπου.

Η συνέντευξη Απ. Καλογιάννη στην ΕΡΤ Λάρισας εδώ:

Keywords
Τυχαία Θέματα