Απεβίωσε στα 99 Ζα Ζα Γκαμπόρ

10:54 19/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ηθοποιός Ζα Ζα Γκαμπόρ, η ενσάρκωση της ομορφιάς, της αίγλης και του πλούτου τη δεκαετία του 50, απεβίωσε χθες στα 99 μετά από μια μακροχρόνια καριέρα ως διασημότητα του Χόλιγουντ και εννιά γάμους.

Η ηθοποιός που γεννήθηκε στην Ουγγαρία άφησε την τελευταία της πνοή στην οικία της στο Λος Άντζελες μετά από μακροχρόνιες περιπέτειες υγείας. Τον Φεβρουάριο θα έκλεινε τα 100 χρόνια.

Η Γκαμπόρ είχε κατά γενική ομολογία μια προσωπικότητα που επισκίαζε τα υποκριτικά της ταλέντα. Η εύθυμη και

ζωηρή της προσωπικότητα καθώς και η ομορφιά της την βοήθησαν να αποκτήσει μια σειρά πλούσιων συζύγων. Είχε μια τάση να αποκαλεί τους πάντες «χρυσό μου» (dah-ling), με βαριά ουγγρική προφορά. Μαζί με τις αδελφές της Εύα και Μάγδα, έγινε στις δόξες της σήμα κατατεθέν του κοινωνικού κύκλου του Χόλιγουντ.

Οι καλύτεροι ρόλοι της ήταν στην ταινία «Moulin Rouge» (Μουλέν Ρουζ), για το οποίο είχε θετικές κριτικές (1952), και για το «Lili» (1953).

Εμφανίστηκε σε πάνω από 30 ταινίες, ενώ τη δεκαετία του ’70 άρχισε να απορρίπτει μικρότερους ρόλους, καταλήγοντας να παίζει σε ταινίες χαμηλού κόστους με τίτλους όπως «Queen of Outer Space» (Βασίλισσα του διαστήματος) και «Picture Mommy Dead» (Φαντάσου τη μανούλα νεκρή).

Στο τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Μπάτμαν» της δεκαετίας του 60, έπαιξε την κακοποιό Μινέρβα, η οποία χρησιμοποιούσε σεσουάρ μαλλιών να κλέψει πληροφορίες από τον εγκέφαλο των ανδρών.

Η Γκαμπόρ, μια από τις τελευταίες σταρ της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, απέφευγε τα τελευταία χρόνια τις δημόσιες εμφανίσεις για λόγους υγείας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν κατάγματα και αμυχές από ένα αυτοκινητιστικό.

Η Σάρι Γκαμπόρ – το πλήρες όνομά της – ήταν κόρη πλούσιας οικογένειας. Κατέκτησε τον τίτλο της Μις Ουγγαρίας τη δεκαετία του ’30, και λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος κατέφυγε με τις αδερφές της στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνοντας τον πρώτο της σύζυγο, έναν τούρκο διπλωμάτη, τον Μπουρχάν Μπέλγε.

Ποτέ δεν αποκάλυψε τη χρονιά γέννησής της, λέγοντας μόνο ότι είχε γενέθλια στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ ένας πρώην εκπρόσωπος είπε ότι γεννήθηκε το 1917.

Είχε συγγράψει και τρία βιβλία – «Πώς να βρείτε έναν άντρα, πώς να τον κρατήσετε, πώς να τον ξεφορτωθείτε», «Ο πλήρης οδηγός της Ζα Ζας για τους άνδρες» και «Μια ζωή δεν αρκεί».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ –ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα