Αντίστροφη μέτρηση για τη Βαλκανική Πλατεία 2017

15:18 25/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Βαλκανικός αέρας έρχεται για 18η συνεχή χρονιά στο Δήμο Νεάπολης Συκεών την ερχόμενη Δευτέρα 28 Αυγούστου για να μας παρασύρει σε ένα όμορφο ταξίδι με σταθερούς συνοδοιπόρους κάθε χρόνο τη μουσική, το χορό, την παράδοση και την καλλιτεχνική δημιουργία, όλα αυτά τα συστατικά που χαρακτηρίζουν τη Βαλκανική μας Χερσόνησο και την κάνουν τόσο ξεχωριστή.

Η «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2017» είναι προ των πυλών και αναμένεται να αφήσει για ακόμη μια χρονιά το στίγμα της, διατηρώντας ως κορυφαίο θεσμό με πρωταγωνιστική θέση στα πολτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης

αλλά και συνολικά των Βαλκανίων.

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων,που περιλαμβάνει καταξιωμένους δημιουργούς και ερμηνευτές από την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες, η «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ» μας καλεί να γίνουμε όλοι ένα και μέσα από την παράδοση και τον πολιτισμό όλοι οι Βαλκάνιοι λαοί να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και που τελικά μας καθιστούν φίλους και αδελφούς μέσα από τη μοναδικότητα του κάθε λαού.

Η επικοινωνία και ο διάλογος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και μια παράλληλη πορεία μαζί με το κέφι το ξεφάντωμα που θα μας χαρίσουν οι μουσικές και τα ιδιαίτερα παραδοσιακά στοιχεία που θα παρουσιάσουν όλοι οι συμμετέχοντες σ’αυτή τη μεγάλη γιορτή συμφιλίωσης και αδελφοποίησης των Βαλκανίων.

«Είναι μια σπουδαία ευκαιρία και μια εποχή που όλοι μας ανυπομονούμε να έρθει, για να κάνουμε το καθιερωμένο μας ‘‘ταξίδι’’ στα Βαλκάνια. Αυτή μας η γιορτή ανατροφοδοτεί τις δυνάμεις που μας ενώνουν και φέρνουν πιο κοντά ένα μέλλον ευημερίας μέσω της συνεργασίας και στέλνει μηνύματα ειρήνης και φιλίας που υψώνονται πάνω από όποιες διακρίσεις μεταξύ ανθρώπων», αναφέρει στο μήνυμα του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας το κλίμα συμφιλίωσης που στέλνει κάθε χρόνο αυτός ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός.

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Μάριος Φραγκούλης, Νατάσα Μποφίλιου, Γιώργος Μαργαρίτης είναι τρεις μόνο από τους κορυφαίους καλλιτέχνες που φέτος θα εμφανιστούν σε αυτή την Πλατεία του Πολιτισμού των Βαλκανίων, και θα μοιραστούν τη σκηνή με καλλιτέχνες από τη Σερβία, την Τουρκία, την Αλβανία.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, στο συμβολικό χώρο των στα Συμμαχικών Κοιμητηρίων, επί της οδού Λαγκαδά, με μια μεγάλη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη και είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Προάγγελο των εκδηλώσεων αποτελεί η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Κυριακή 27 Αυγούστου, στη Νεάπολη, κατά τη διάρκεια της οποίας μουσικοχορευτικά συγκροτήματα θα συναντηθούν στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) και θα περιδιαβούν στις γειτονιές της Νεάπολης με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, και αυτή τη χρονιά η Παιδική Βαλκανική Πλατεία θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους λιλιπούτειους επισκέπτες της με ένα ιδιαίτερα πλούσιο και προσεγμένο πρόγραμμα.

Βραδιές γαστρονομίας

Ιδιαίτερο χρώμα στη «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2017» αναμένεται να προσδώσουν οι Βραδιές Γαστρονομίας υπό τους ήχους παραδοσιακών μουσικών, με τη Θράκη και την Κύπρο να μας στέλνουν τα καλύτερά τους προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές που επαναφέρουν αναμνήσεις και διεγείρουν αισθήσεις.

Την Τετάρτη 30 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στην περιοχή Στρεμπενιώτη, η διακεκριμένη σεφ και συγγραφέας πολλών βιβλίων μαγειρικής Κική Εμμανουηλίδου θα μας ταξιδέψει με τις συνταγές της στη Θράκη και θα μαγειρέψει πατσίνα και ομελέτα με καβουρμά Ριζίων .Υπό τους ήχους παραδοσιακής θρακιώτικης μουσικής και με τη συμμετοχή του Χορευτικού Συγκροτήματος δήμου Νεάπολης-Συκεών η βραδιά θα κλείσει με ένα θρακιώτικο γλέντι.

Την Κυριακή 3 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στον ίδιο χώρο, η Ένωση Κυπρίων Β.Ελλάδος θα οργανώσει barbeque με κυπριακές σεφταλιές και χαλούμι σε ένα κυπριακό γλέντι με πολύ χορό και παραδοσιακή μουσική από το χορευτικό της τμήμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα