Αντιδράσεις κομμάτων για τις δηλώσεις Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση

17:36 7/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το σύνταγμα και οι θεσμοί δεν είναι όπλο στην πολιτική φαρέτρα του κ. Τσίπρα, σχολίασε η ΝΔ. Για θέατρο και απόπειρα αποπροσανατολισμού

της κοινής γνώμης έκανε λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Κακόγουστο αστείο η δήθεν λαϊκή συμμετοχή ανέφερε το ΚΚΕ.

Η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση, τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να γνωρίζει ότι το Σύνταγμα και οι θεσμοί δεν είναι παιχνίδι στην πολιτική του φαρέτρα, ούτε όχημα για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά θεμέλιο του Κράτους και της Δημοκρατίας. Η αναθεώρηση συνιστά διαδικασία που καταγράφεται στο ίδιο το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και δεν ανήκει στην αυθαίρετη βούληση οποιασδήποτε συγκυριακής πλειοψηφίας.
Επισημαίνει δε ότι και «στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης θα σταθεί υπεύθυνα, ως θεματοφύλακας των θεσμών, και θα καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων, όταν ο πρωθυπουργός σταματήσει να περιφρονεί το αντιπροσωπευτικό σώμα, ένα σχέδιο πλήρους, σύγχρονης και προοπτικής συνταγματικής αναθεώρησης, που θα δημιουργεί συνθήκες ισορροπίας των θεσμών και ευημερίας της κοινωνίας».

Για προπαγάνδα και απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης επικρίνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη τον πρωθυπουργό σχετικά με τις αναφορές του για την αναθεώρση του Συντάγματος. «Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει διαδικασίες παράτυπες, εξωθεσμικές, ακολουθώντας τις χειρότερες πρακτικές σκοτεινών χρόνων της πολιτικής μας ιστορίας. Σε πείσμα των προθέσεών του, η πραγματικότητα και η θεσμική νομιμότητα θα τον διαψεύσουν ξανά. Το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί, όπως το ίδιο προβλέπει και προνοεί. Όχι όπως το επιθυμούν και το σχεδιάζουν οι μηχανισμοί προπαγάνδας του Μαξίμου!», υπογραμμίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Επίσης, σημειώνει πως «ένα εικοσιτετράωρο μετά το φιάσκο της δήθεν Ανάπτυξης, που ήρθε για να διαψευσθεί επισήμως μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας από την ΕΛΣΤΑΤ, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ανεβάζουν τη νέα αποτυχημένη θεατρική τους απόπειρα με τον τίτλο «Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος».

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ποδοπατά τα λαϊκά δικαιώματα, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να θεωρηθεί το να εγκαινιάζει διαδικασίες δήθεν ‘λαϊκής συμμετοχής’, για τη συνταγματική αναθεώρηση» αναφέρει το ΚΚΕ σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού σχετικά με την Συνταγματική Αναθεώρηση. «Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, μέσω προκαθορισμένων ερωτημάτων κι απαντήσεων, έχει στόχο να ντύσει με δημοκρατικό περιτύλιγμα την προσπάθεια αναμόρφωσης και θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Για επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης κάνει λόγο Το Ποτάμι σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, επισημαίνοντας ότι «στις αρχές Οκτωβρίου, ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε με τις γνωστές φανφάρες που ταιριάζουν στη διακυβέρνησή του, τη συγκρότηση Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με πρόσωπα στην πλειοψηφία τους άσχετα με το αντικείμενο. Αφού στους μήνες που μεσολάβησαν, τα ίχνη της Επιτροπής χάθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα με τον ίδιο πομπώδη τρόπο λαϊκοσυμμετοχικές διαδικασίες. Ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του αντιμετωπίζουν όλα τα θέματα με επικοινωνιακό τρόπο. Οφείλουν να αντιληφθούν όμως ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση κι όχι άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στα χέρια τους. Το Ποτάμι πιστεύει ότι ήρθε η ώρα για ένα σύγχρονο Σύνταγμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και είναι πάντα ανοιχτό στη συζήτηση ουσίας γι΄αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Αυτή η συζήτηση χρειάζεται κι όχι ο συνταγματικός λαϊκισμός.

Σχετική είδηση: Τσίπρας: Οφείλουμε να εμπλέξουμε τους πολίτες στην Συνταγματική Αναθεώρηση (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα