Ανοίγει η βεντάλια των διαπραγματεύσεων με δημοσιονομικά, εργασιακά

18:31 28/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα εκκρεμή δημοσιονομικά θέματα στο επίκεντρο της συνάντησης των εκπροσώπων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ το ασφαλιστικό και άλλα συζητήθηκαν στην επισκόπηση που έγινε νωρίτερα. Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να περιμένει έως τον Απρίλιο του 2019 προκειμένου να μάθει αν θα λάβει μέτρα, δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας οτι ο «κόφτης» τελειώνει από το 2019.

Στην συνάντηση για την επισκόπηση των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε στις 19:30 συμμετέχει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου όπου συζητώνται θέματα

της αρμοδιότητάς της όπως το ασφαλιστικό. Οι ομαδικές απολύσεις, η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και ο τρόπος προσδιορισμός του κατώτατου μισθού είναι ανάμεσα σ’αυτά που εκκρεμούν.

Οσον αφορά τα δημοσιονομικά, πληροφορίες απο την ελληνική πλευρά θέλουν τους δανειστές να ζητούν την προνομοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων λιτότητας που θα φτάνουν το 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ και θα εφαρμοσθούν από το 2019.

Οι θεσμοί φέρονται να έχουν ζητήσει η εξοικονόμηση του 0,75% του ΑΕΠ να προέρχεται από την μείωση των συντάξεων, 0,75% του ΑΕΠ από την μείωση του αφορολόγητου και 0,5% από άλλα μέτρα που δεν έχουν προσδιορισθεί.

Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να συμφωνήσει με τους θεσμούς αντισταθμιστικά μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή αν η Ελλάδα καταφέρει να ξεπεράσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα ως προς το ΑΕΠ που σήμερα στέκονται στο 3,5% του ΑΕΠ.

Οι θεσμοί φέρονται να επιθυμούν την μείωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων και του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στο 23% από 24%.

Η κυβέρνηση ελπίζει να μειώσει τον λογαριασμό των μέτρων στο 1,5%-1,8% του ΑΕΠ, ποντάροντας στο μεγαλύτερο του αναμενομένου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 και τις μόνιμες επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής «τίποτα δεν κλείνει αν δεν κλείσουν όλα.»

Ο ίδιος μίλησε για προσωρινή τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους δανειστές της ένα προσχέδιο Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης (MoU) και ένα Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σχετική είδηση: Τσακαλώτος: Διαπραγματευτήκαμε στη βάση των αρχών μας
Στόχος ο προσδιορισμός των μέτρων για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα