Ανησυχούν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ για το ελεύθερο εμπόριο

12:57 21/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν σήμερα ανησυχίες για το μέλλον του ελεύθερου εμπορίου ύστερα από τη «σουρεαλιστική», όπως τη χαρακτήρισε ένας εξ αυτών, συνάντηση των οικονομικών ηγετών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

«Η ατμόσφαιρα… δεν ήταν αρνητική ή οξυμμένη. Ωστόσο, ήταν σουρεαλιστική διότι σκοπός της G20 είναι να βρει τη συνολική συνεργασία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ

Σικλούνα, προσερχόμενος στην τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε, ωστόσο: «Είμαι… συγκρατημένα αισιόδοξος ότι είναι χρήσιμο για τις χώρες να προετοιμαστούν για τη σύνοδο του Ιουλίου (των κρατών της G20) και τότε θα δούμε την έκβαση».

Κάποιοι από τους συναδέλφους του ήταν λιγότερο αισιόδοξοι.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ δήλωσε ότι η G20 επιβεβαίωσε «μια ανησυχητική τάση» προς τον προστατευτισμό. «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το σταματήσουμε και να το επαναφέρουμε στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια εξέφρασε αντίστοιχες ανησυχίες. «Όλοι στην Ευρώπη ανησυχούμε ότι το ανοικτό εμπόριο και η παγκοσμιοποίηση με τις καλές της πλευρές έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο προστατευτισμός είναι αναπόφευκτος.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ στο ελεύθερο εμπόριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα