Άνγκελα Μέρκελ: Πλανητάρχης;

11:22 11/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε σίγουρα την τιμητική της τις προηγούμενες ημέρες, καθώς η σύνοδος των G20 στο Αμβούργο έδωσε την ευκαιρία στη Γερμανίδα καγκελάριο να τονίσει το ηγετικό της προφίλ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, και να εκμεταλλευτεί την σχετική της απήχηση στο εσωτερικό της χώρας της, η οποία παραμένει σε προεκλογική περίοδο.

Πολλοί είναι εκείνοι που σχολίασαν την αυξανόμενη επιρροή της καγκελαρίου στην διεθνή πολιτική, και το Bloomberg

έφτασε να σχολιάσει πως η είσοδός της στην Φιλαρμονική του Αμβούργου ήταν η στιγμή που κατέδειξε την προοπτική νίκης της στις προσεχείς γερμανικές εκλογές. Ασφαλώς, το κύρος της Άγκελα Μέρκελ στο εξωτερικό δεν την εξαιρεί από την κριτική στην Γερμανία, όπου οι συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται να την πλήξουν στις κάλπες. Συγχρόνως, το δημοσκοπικό προβάδισμα της καγκελαρίου Μέρκελ παραμένει ευρύ και αναμφισβήτητο στις 16 ποσοστιαίες μονάδες, με τους ψηφοφόρους να την προτιμούν σε ποσοστό 77% από τον Μάρτιν Σουλτς ως τον πλέον ισχυρό ηγέτη.

Όμως, εκτός από την γερμανική αντιπολίτευση, εκ της οποίας ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την κατηγόρησε για υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, ενστάσεις ως προς το ηγετικό προφίλ της Άνγκελα Μέρκελ εκφράζουν και άλλοι. Σε σειρά άρθρων του, ο Economist αμφισβητεί το κατά πόσο η επιρροή της Γερμανίδας καγκελαρίου μεταφράζεται σε ανάλογα ηγετική θέση της χώρας της. Καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι, με την μάλλον εσωστρεφή πολιτική του προέδρου Τραμπ, η Γερμανία αναρριχάται στην θέση του παγκόσμιου ηγέτη, την οποία εγκαταλείπει η Αμερική, το επιχείρημα του Economist είναι πως αυτό καθίσταται αδύνατο λόγω τόσο δομικών αδυναμιών της γερμανικής πολιτικής και οικονομίας, όσο και εμμενόντων συνδρόμων από το πολεμικό παρελθόν της χώρας, τα οποία την εμποδίζουν από το να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στο στρατιωτικό επίπεδο.

Και αν το γερμανικό σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης της Αφρικής προσφέρει για τους αναλυτές ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της γερμανικής αναποφασιστικότητας και αναποτελεσματικότητας, το πραγματικό πρόβλημα δεν παύει να είναι η γερμανική οικονομία και οι ανισότητες που αντικατοπτρίζονται στα δυσανάλογα μεγάλα της πλεονάσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα