Ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες στην ιδιωτική εκπαίδευση λόγω του νομοσχεδίου

20:51 23/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κινητικότητα επικρατεί στο χώρο της ιδιωτικής Παιδείας, καθώς το υπό ψήφιση νομοσχέδιο γίνεται δεκτό με κριτική από την εργοδοτική πλευρά και με επιδοκιμασίες από την ΟΙΕΛΕ. Δεν λείπουν και οι λεκτικές αντιπαραθέσεις.

O Σύνδεσμος Ιδιωτικών Ελληνικών Σχολείων (ΣΙΣ) με ανοιχτή επιστολή προς τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η ιδιωτική εκπαίδευση έγινε πάλι πρώτο θέμα στα ΜΜΕ

και, για άλλη μια φορά τα ιδιωτικά σχολεία μπήκαν στο στόχαστρο!

Ο υπουργός Παιδείας αιφνιδιαστικά κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, με την οποία «ρυθμίζεται» το εργασιακό καθεστώς στα ιδιωτικά σχολεία. Σύμφωνα με αυτήν, όταν ένας εκπαιδευτικός προσλαμβάνεται σε ένα σχολείο, συνάπτεται υποχρεωτικά «κλειστή» σύμβαση διετίας η οποία, στο τέλος της, αυτοδικαίως μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.

Η σύμβαση αορίστου χρόνου μπορεί να λυθεί μόνο με παραίτηση, συμπλήρωση ηλικιακού ορίου, λόγους που αξιολογούνται και κρίνονται από υπηρεσιακά συμβούλια -τα οποία απαρτίζονται από εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργάνων, καθώς και με κλείσιμο τάξεων ή όλου του σχολείου.

Με πρώτη ανάγνωση, αυτό ίσως ακούγεται θετικό για σένα και τους συναδέλφους σου: ίσως νιώθετε ότι εξασφαλίζετε την θέση εργασίας σας. Και ίσως σου κάνει κακή εντύπωση, που εμείς, ως σχολεία, εναντιωνόμαστε τόσο σφοδρά. Είναι, όμως, έτσι απλά τα πράγματα; Για να κρίνεις σωστά, πρέπει να σκεφτείς και τα παρακάτω:

Η ρύθμιση στρεβλώνει τους κανόνες εργασίας εξασφαλίζοντας «ισοβιότητα» στους παλαιούς, όσοι δηλαδή είναι ήδη διορισμένοι σε σχολείο, αδιακρίτως αν είναι καλοί ή κακοί εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, όμως, «μπλοκάρει» τις θέσεις εργασίας και καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την πρόσληψη και σταδιοδρόμηση νέων και ικανών εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία».

Aπό την πλευρά της η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευικών – λειτουργών ΕλλάδαςΟΙΕΛΕ, που έχει ταχθεί υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με έκπληξη και οργή γίναμε γνώστες εντελώς απρόκλητων, πρωτοφανών και υβριστικών για την Ομοσπονδία και τους εκπροσώπους της αναρτήσεων σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης από τον Αντιπρόεδρο της Δράσης, δικηγόρο Τάσο Αβραντίνη.

Στις αναρτήσεις αυτές καλούνται οι γονείς να «πετάξουν έξω από τα σχολεία» τους εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ (αναρωτιόμαστε για τη μέθοδο, μέσω βιαιοπραγίας ή μέσω αυθαίρετων απολύσεων;). Επιπλέον , αποκαλούνται οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ως «ΟΙΕΛΕΔΕΣ Γκαουλάιτερ».

Μάλιστα η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σχετική επιστολή προς τον κ. Αβραντίνη.

Πηγές: OIEΛΕ, ΣΙΣ

Σχετικές ειδήσεις:

Γ. Χριστόπουλος – ΟΙΕΛΕ: «Να μην γίνουν οι μαθητές πελάτες»

Δεν εφαρμόζονται δικαστικές αποφάσεις για επαναπροσλήψεις καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ

OIEΛΕ: Συνεχίζονται οι πιέσεις σε εκπαιδευτικούς να παραιτηθούν οικιοθελώς

Αναγνώριση προϋπηρεσίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών για μισθολογική εξέλιξη υπηρετούντων αναπληρωτών στο δημόσιο

Keywords
Τυχαία Θέματα