Αναπτυξιακό 25 εκατ. για το Β. Αιγαίο. Χαρίσης: «Η συνεργασία μας με τους παραγωγικούς φορείς σύντομα θα έχει αποτελέσματα»

11:18 14/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με επίκεντρο την παρουσίαση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα νησιά του Αιγαίου το οποίο περιλαμβάνει αρχική δέσμευση πόρων ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πραγματοποίησε επίσκεψη τη Δευτέρα στη Λέσβο ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης συνοδευόμενος από την Ευγενία Φωτονιάτα, Ειδική Γραμματέα αρμόδια για τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Στρατή Ζαφείρη, Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας παρουσίασε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του υπουργείου, καθώς και τα νέα

χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποίησε το υπουργείο, τα οποία θα διαθέσουν συντονισμένα πάνω από δυο δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα το απόγευμα της Δευτέρας μιλώντας στην αίθουσα διασκέψεων του Επιμελητηρίου Λέσβου ο Αναπληρωτής Οικονομίας και Ανάπτυξης δήλωσε αναφορικά με το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας: «Δίνει προτεραιότητα σε κλάδους όπου η ελληνική οικονομία εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ στοχεύει στην δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας και την δικτύωση των δραστηριοτήτων από την πρωτογενή παραγωγή, μέχρι τη μεταποίηση και τη διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά».

Το πρωί ο κ. Χαρίτσης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου όπου συζήτησε μαζί τους τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, εστιάζοντας σε εκείνες που αφορούν την περιφέρεια Β. Αιγαίου και τη Λέσβο. Ο Δήμαρχος και η Περιφερειάρχης εξέθεσαν στον Αναπληρωτή Υπουργό τα προβλήματα της περιοχής.

Στην συνέχεια, ο κ. Χαρίτσης πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, όπου παρουσίασε τον συνολικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομίας για την τόνωση της οικονομίας και τη στήριξη της ανάπτυξης στην περιοχή.

Το Ειδικό Αναπτυξιακό για τα νησιά

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγαίου θα έχει αρχική δέσμευση πόρων ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα χρηματοδοτήσει πλήθος από έργα και αναπτυξιακές παρεμβάσεις με σκοπό την τόνωση της οικονομίας στις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω την νησιωτικότητας. Τα 25 εκατ. ευρώ θα αφορούν το Βόρειο Αιγαίο με στόχο όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης το ποσό αυτό να είναι μεγαλύτερο εφόσον προκύψει ανάγκη να χρηματοδοτηθούν αξιόλογες και καινοτόμες προτάσεις. Κίνητρα θα δοθούν στις προτάσεις που θα προκύψουν μέσα από συνέργειες φορέων ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη ενίσχυσης όσων φορέων δεν έχουν την επάρκεια σε μέσα και προσωπικό για την υλοποίηση της πρότασής τους. «Το πρόγραμμα επιδή ακριβώς υλοποιείται αποκλειστικά από Εθνικούς Πόρους μας δίνει τη δυνατότητα να το διαμορφώσουμε έτσι ώστε να μην περιλαμβάνει τις αγκυλώσεις και τις αποθαρρυντικές απαιτήσεις ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων», είπε ο κ. Χαρίτσης μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, ενώ συμπλήρωσε: «με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ουσιαστικά εκπληρώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης που έχει να κάνει με την επιστροφή στην κοινωνία του οφέλους που προκύπτει από την καλή πορεία της οικονομίας και του πλεονάσματος που αυτή αφήνει».

Επιλέξιμες προτάσεις

«Είναι κάτι που θα κριθεί από τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι φορείς, αλλά και συνολικά οι κοινωνία των πολιτών την οποία θέλουμε συμμέτοχο στην υλοποίηση του Προγράμματος» δήλωσε ο κ. Χαρίτσης, μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ απαντώντας στο ποιές προτάσεις θα είναι επιλέξιμες. «Θέλουμε να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία στις επιλογές και στην κατεύθυνση που θα επιλέξουν οι φορείς και συνολικά η παραγωγική τάξη των νησιών. Στόχος μας είναι ως υπουργείο να ενθαρρύνουμε και να βοηθήσουμε στην υλοποίηση των αναπτυξιακών και καινοτόμων προτάσεων και όχι μόνο με τη χρηματοδότησή τους» συμπλήρωσε κ. Χαρίσης. Οι πρώτες προτάσεις για το Ειδικό Αναπτυξιακό έχουν ήδη φτάσει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου διευκρίνισε κ. Χαρίσης δίνοντας το μήνυμα πως το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει.

Οκτώ εκατομμύρια για τουριστική προβολή

Εκτός από το Ειδικό Αναπυξιακό Πρόγραμμα για τα Νησιά ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην έκτακτη στήριξη που προσέφερε το Υπουργείο στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Β. Αιγαίου για την αντιμετώπιση των αναγκών από τις αυξημένες προσφυγικές ροές τονίζοντας πως: «Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς τα νησιά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, ενώ προχωρήσαμε και σε μία σειρά έκτακτες παρεμβάσεις για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνεχισθούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα».

Επίσης ο κ. Χαρίσης σημείωσε πως έχουν δεσμευτεί από το Υπουργείο οκτώ εκατ. Ευρώ τα οποία προστέθηκαν στο κονδύλι για την τουριστική προβολή των νησιών. Μάλιστα κάλεσε τους φορείς του τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείου Τουρισμού να καταθέσουν άμεσα προτάσεις ώστε να αξιοποιηθούν άμεσα τα συγκεκριμένα χρήματα και να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος στην οικονομία των νησιών μέσω της αύξησης του τουριστικού προϊόντος.

Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ

«Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια γενναία απόφαση και κράτησε μειωμένο το συντελεστή ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά και έχει τη διάθεση να το ξανακάνει. Είναι δέσμευση που τηρήσαμε να επιστρέφεται στην κοινωνία το πλεόνασμα που αφήνει η βελτιούμενη πορεία της οικονομίας» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και το 2018.

Ρύθμιση χρέους για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης

Συνολικό πακέτο που αφορά την μεσοπρόθεσμη πορεία της χώρας και θα περιλαμβάνει και την μείωση του χρέους, προκρίνει ο Αλέξης Χαρίσης αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. «Όσο η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, οφείλουμε όλοι μας να είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις μας και επικεντρωμένοι στο έργο μας. Εκτιμώ πως στη δεδομένη χρονική στιγμή, με την κατάσταση συνολικά στην Ευρώπη να είναι διαφορετικά διαμορφωμένη σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, υπάρχουν οι συνθήκες για μια συμφωνία που θα αφορά λύση πακέτο, η οποία δε θα περιλαμβάνει μόνο μέτρα αλλά και το μείζον πρόβλημα της οικονομίας το οποίο είναι το χρέος».

«Άνθρακες» αποδείχτηκε τελικά ο «θησαυρός» λέει το ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ κατηγορεί για εμπαιγμό των νησιωτών την κυβέρνηση επισημαίνοντας πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μικρό μπροστά στις ανάγκες των νησιών και δεν προβλέπει καθόλου έργα υποδομών. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο υπουργός αρκέστηκε να επαναλάβει το πρόγραμμα με το βαρύγδουπο τίτλο «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα Νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου» συνολικής αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει ήδη εξαγγελθεί από τα τέλη του 2016. Δηλαδή, 25 εκατομμύρια για όλο το Βόρειο Αιγαίου -και άλλα 25 για το Νότιο- και αυτά μέχρι το 2020. Τόσα πολλά!!!

Όταν, για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης για το τι μπορεί να φτιάξεις με τα 25 εκατομμύρια, σε όλο το Βόρειο Αιγαίο τα επόμενα 4 χρόνια, μόνο ο δρόμος Καλλονής-Σιγρίου προϋπολογίζεται σε 14 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειώσουμε ακόμα πως το πρόγραμμα αυτό δεν προβλέπει καθόλου έργα υποδομών (άρα για ποια ανάπτυξη μιλάνε;) παρά μόνο «μελέτες»».

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

Keywords
Τυχαία Θέματα