Ανάπτυξη το κεντρικό ζητούμενο

13:23 29/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ
Κεντρικό ζητούμενο και για την κυβέρνηση η ανάπτυξη

Η ανάγκη να επιταχυνθεί η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη παραμένει το κεντρικό ζητούμενο της κυβέρνησης. «Ο στόχος της ανάπτυξης αφορά στην ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας, στην εθνική μας κυριαρχία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναλύοντας συγκεκριμένες δράσεις για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο του 2ου Περιφερειακού

Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 27 Ιουλίου στη Λαμία. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε έναν ασφαλή δρόμο μετάβασης προς την σταθερότητα και την ανάπτυξη, για να τονίσει πως το ζητούμενο είναι να οργανώσουμε την μετάβαση αυτή με τον πλέον αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο, έτσι ώστε να αποφύγουμε στρεβλώσεις και προβλήματα του παρελθόντος. «Αρκεί να κατανοήσουμε ότι η ανάπτυξη, το αναπτυξιακό σχέδιο σε όλες του τις πλευρές, οι κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνται για να υλοποιηθεί, δεν επιδέχονται μικροκομματικές προσεγγίσεις και επικοινωνιακές αντιμετωπίσεις».

Σημαντικές καθυστερήσεις στο rural broadband μέσω κινητής τηλεφωνίας

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ψηφιακοποίηση της οικονομίας με την ταχεία εξάπλωση των νέων δικτύων υψηλών ταχυτήτων και μεγάλης χωρητικότητας στο πλαίσιο της στρατηγικής της χώρας για την ψηφιακή ανάπτυξη σε συμφωνία με την στρατηγική της ΕΕ για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών. Παρ’ όλα αυτά στρεβλώσεις και κωλύματα συνεχίζουν να υφίστανται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο του rural broadband τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Ήπειρο, την Εύβοια και τα νησιά των Κυκλάδων που προχωρά με σημαντικές καθυστερήσεις. Ο όμιλος Intracom, ο οποίος έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, επέλεξε να φέρει το γρήγορο ίντερνετ στις απομακρυσμένες αυτές περιοχές μέσω της κινητής τηλεφωνίας και ήρθε αντιμέτωπος με τις γνωστές παθογένειες στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας. Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις προεκτείνουν σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο για την έκδοση των αδειών, ενώ και οι διάχυτες τεχνοφοβικές αντιλήψεις σε μερίδα του πληθυσμού προκαλούν προβλήματα, καθώς ασκείται πίεση στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη μη εγκατάσταση ή απομάκρυνση σταθμών βάσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση στην ΕΕ-28 με βάση τις ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 30 Mbps με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, σύμφωνα με τον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI 2017).

Το Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει τους μύθους για την κινητή τηλεφωνία

Οι μύθοι για τις επιδράσεις της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία εξακολουθούν να υφίστανται και το 2017 και να επηρεάζουν την ψηφιακή ανάπτυξη, όταν για τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία από τη Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία (ICNIRP) το θέμα έχει κλείσει, καθώς πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα που λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες επιστημονικές μελέτες που έχουν εξαντλήσει κάθε πτυχή, επιβεβαιώνοντας την ανυπαρξία σύνδεσης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας με δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία. Και το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την τοποθέτηση της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κας. Βασιλικής Καρασούλη, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής επισήμανε ότι από επιστημονικές μελέτες και πειράματα δεν προκύπτουν βιολογικές αντιδράσεις γιατί «Το επίπεδο ενέργειας των κυμάτων της κινητής τηλεφωνίας είναι αρκετά χαμηλό και δεν επαρκεί για να κάνει διάσπαση των δεσμών του DNA. Επίσης, το μήκος κύματος είναι αρκετά μεγάλο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκεντρωθεί σε μικρά κύτταρα και να τα επηρεάζει και τρίτον, γιατί το επίπεδο ακτινοβολίας κοντά στο έδαφος που είναι ο άνθρωπος, σε σχέση με την εκπομπή των κεραιών που είναι σε ψηλότερο επίπεδο είναι αρκετά χαμηλό, ώστε να μην έχουμε δυσμενείς επιδράσεις». Η κα. Καρασούλη υπογράμμισε, επίσης, ότι εκτός των άλλων «στην Ελλάδα έχουν θεσπιστεί από τα αυστηρότερα όρια ασφαλούς έκθεσης». Συγκεκριμένα, η χώρα βρίσκεται στο 60-70% των ορίων που συστήνει η ICNIRP και ο ΠΟΥ και έχει υιοθετήσει και η ΕΕ σε Οδηγία της προς τα κράτη μέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα