Αλ. Τσίπρας:»Να χτίσουμε γέφυρες σε σταθερά θεμέλια»

13:59 7/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Πιστεύω στη φιλία των λαών μας και γνωρίζετε πολύ καλά ότι επιθυμία μου είναι οι σχέσεις των δυο χωρών να είναι σχέσεις συνεννόησης και καλής γειτονίας, κάτι που πιστεύω ότι το έχω αποδείξει ως πρωθυπουργός», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην αντιφώνηση του ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουν αυτούς που έχουν ιδεολογικές εμμονές», ενώ αναφέρθηκε μια ακόμη φορά στους ομογενείς

και στα «λάθη του παρελθόντος».

«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές στην περιοχή μας, με εντάσεις και προκλήσεις, όπως η προσφυγική κρίση, η κρίση στη Συρία και η ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ευθύνη μας είναι να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Ως μηχανικός που είμαι ξέρω ότι για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να το κάνουμε σε σταθερά θεμέλια και σταθερά θεμέλια στις σχέσεις είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος εμμέσως στη Συνθήκη της Λωζάνης και συνέχισε λέγοντας:
«Οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως και οι δικές μας. Σημασία έχει οι διαφωνίες να διατυπώνονται με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη.Αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό, η επίσκεψή σας δεν θα είναι μόνο ιστορική, αλλά θα μπορούσε να ανοίξει και ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών. Με αυτές τις σκέψεις σάς καλωσορίζω στην Ελλάδα».

«Χαίρομαι πολύ που συναντιέμαι μαζί σας, εδώ στο πρωθυπουργικό Μέγαρο», τόνισε στην αντιφώνηση του ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να πιστέψουν σε κάτι: στο ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να προσπαθήσουν να γεμίσουν το κενό μέρος του», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στους ομογενείς ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε: «Υπάρχουν ομογενείς μας στην Ελλάδα όπως και εσείς έχετε τους δικούς στην Τουρκία. Μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που οδήγησαν στην αποχώρηση [των Ρωμιών] από την Τουρκία», ενώ πρόσθεσε ότι «ως Τουρκία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Σχετική είδηση:Η συνθήκη της Λωζάνης στο επίκεντρο της συνάντησης Παυλόπουλου – Ερντογάν (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα