Αλ. Τσίπρας: Πέντε βήματα για την έξοδο από την κρίση (upd)

22:34 10/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση παρουσίασε απόψε από το βήμα της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σημείο καμπής όπου αλλάζει από το μείον της επταετούς ύφεσης στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης, εξήγγειλε τον κυβερνητικό σχεδιασμό της επόμενης ημέρας με στόχο μια νέα

εικόνα της Ελλάδας μέχρι το 2021, όπου η ανάκαμψη θα μετατρέπεται σε δίκαιη ανάπτυξη, με οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας. Απέρριψε το ενδεχόμενο πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, επανέλαβε πως τα 246 εκ. ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες θα διατεθούν για τις ανάγκες του κοινωνικού κράτους, προανήγγειλλε τη διεύρυνση των προγραμμάτων για την ανθρωπιστική κρίση και εξήγγειλε «πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

«Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει»

«Σήμερα, για πρώτη φορά από το 2009, μπορούμε επιτέλους να έχουμε ένα ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα έσοδα υπερβαίνουν τους στόχους, βάζουν τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα πέντε βήματα για την επόμενη ημέρα είναι:

Να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, σημείωσε ως «ακατάβλητο σύμμαχο : το ευρωπαϊκό κεκτημένο». «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό» είπε.Να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του EurogroupΝα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, γεγονός «που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας , την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές», όπως ανέφερε.Η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους προβλεπόμενους υψηλούς ρυθμούς για το 2017.Και τέλος, να γίνει το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη, «που δε θα καταγράφεται μονάχα στους δείκτες αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών».

Επισήμανε επίσης ότι η χώρα μέχρι το 2021 μπορεί να παράξει νέο πλούτο, που θα διανεμηθεί δίκαια και θα εξαιρέσει όλους εκείνους που μοιράστηκαν ως λεία, όπως είπε, τα οφέλη της ανάπτυξης πριν από την κρίση, για να βγάλουν αφορολόγητα κέρδη στις τράπεζες του εξωτερικού, τους «γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κου Μητσοτάκη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Έξοδος από το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2019

«Με την ολοκλήρωση αυτών των βημάτων, στο τέλος της επόμενης διετίας φεύγουμε οριστικά από το πρόγραμμα, καθώς θα έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε το υψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%» , σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Το μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε την ανάκαμψη σε Δίκαιη Ανάπτυξη», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Δεν θέλουμε την ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια της εργασίας, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος» είπε και τόνισε πως η κυβερνητική πολιτική θα εστιάσει τη μετάβαση σε μια εξωστρεφή οικονομία, που θα βασίζεται:

στη στήριξη της εργασίας, διότι όπως σημείωσε η ανταγωνιστικότητα δεν επιτυγχάνεται με τη μείωση του μισθολογικού κόστους,στην καινοτομία, καθώς «το πραγματικό κεφάλαιο της χώρας είναι οι άνθρωποί της»,στην οικοδόμηση δικτύων και στην στήριξη της κοινωνικής οικονομίας «γιατί η επιτυχής αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας απαιτεί ισχυρό πνεύμα συνεργασίας»στη ρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι θέλουμε ένα κράτος ρυθμιστικό και όχι γραφειοκρατικό.

Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες επενδύσεις, αναφέρθηκε στη «δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, την ενίσχυση του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη συμμετοχή στην ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου».

Για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τόνισε πως «δίνουμε έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για πρώτη φορά οι ενισχύσεις παρέχονται κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών που συνδέονται με την απόδοση». Σπάει το καθεστώς των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, όπου το 44% των ενισχύσεων πήγαν μόλις στο 4% των επιχειρήσεων, ενώ το 95% ήταν επιχορηγήσεις για δαπάνες που δεν γνωρίζαμε το τελικό αποτέλεσμα, υπογράμμισε.

Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στην ψήφιση του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, σημειώνοντας πως για τους επιχειρηματίες θεσπίζεται λογαριασμός αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης.

Επίσης αναφέρθηκε στην κατάθεση νόμου για «την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί». «Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει» είπε.

Παράλληλα ότι με τα χαμηλότερα-εφικτά πλεονάσματα και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, «θα έχουμε σε δυο χρόνια τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη».

Ανακοίνωσε, επίσης, την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο ακίνητης περιουσίας. Σε πρώτη φάση, όμως, είπε ο πρωθυπουργός, μέσα στο 2017, «προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα».

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, στους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και επιχειρηματίες, τόνισε πως υπάρχει φως στο βάθος και είναι πια ορατό.

Επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης – Στήριξη Υγείας και Παιδείας

Σχετικά με τα έσοδα από τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους.

Και ειδικότερα για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης

• Με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας, ώστε το πρόγραμμα να καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα.
• Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
• Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Γυρίζουμε Ελλάδα» με στόχο τα κίνητρα επιστροφής για χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς, ώστε «να ανατραπεί πλήρως η εικόνα υποβάθμισης και απαξίωσης που κληρονομήσαμε»
• Με την πλήρωση 985 περίπου κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων
• Την κάλυψη άλλων 2500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ
• Την πρόσληψη 760 ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ.
• Την πλήρωση 585 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
• Την απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών – με την οποία ήδη έχουν διοριστεί 800 επικουρικοί γιατροί
• Την άμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ύψους 48 εκ ευρώ, 12μηνης διάρκειας, για 5000 νοσηλευτές και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης.

Όσον αφορά στην Παιδεία ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι :

-Γενικεύεται το ολοήμερο σχολείο – όχι μόνο το 1/3 των δημοτικών αλλά όλα θα μπορούν να λειτουργούν ως ολοήμερα.
-Αλλάζει τον αντιπαιδαγωγικό και εξοντωτικό τρόπο εξετάσεων στα γυμνάσια.
-Κατασκευάζονται νέες φοιτητικές εστίες.
-Ιδρύονται 7.000 μαθητικές βιβλιοθήκες.
-ενώ υπενθύμισε ότι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έγιναν φέτος 23.000 προσλήψεις αναπληρωτών (23% πάνω από πέρσι)

Επίσης σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό του 2017 900 εκ. ευρώ θα δοθούν συνολικά για την ανθρωπιστική κρίση και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πανελλαδικά.

Απολογισμός του κυβερνητικού έργου

Ο κ. Τσίπρας έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης του τον τελευταίο χρόνο, λέγοντας ότι υλοποιήθηκαν στο ακέραιο όσα είπε στην περσινή ΔΕΘ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον διαγωνισμό για την παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων πανελλαδικής εμβέλειας: «Εφαρμόστηκε επιτέλους ο νόμος και για αυτούς που είναι συνήθως πάνω από νόμους», είπε.

Μήνυμα του πρωθυπουργού στο Twitter: H οικονομία αλλάζει πρόσημο

Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγα λεπτά πριν από την ομιλία του αναφέρει ότι «H ΔΕΘ φέτος διεξάγεται στη στιγμή της καμπής για την οικονομία μας, σε εκείνο το σημείο όπου αλλάζει πρόσημο, Από το μείον της επταετούς ύφεσης, γυρνάμε στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης».

H #ΔΕΘ φέτος διεξάγεται στη στιγμή της καμπής για την οικονομία μας, σε εκείνο το σημείο όπου αλλάζει πρόσημο 1/2

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 10, 2016

και από το μείον της επταετούς ύφεσης γυρνάμε στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης. Παρακολουθήστε την ομιλία μου. 2/2

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 10, 2016

Σε δηλώσεις του, νωρίτερα κατά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση και με τους εργαζόμενους της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κλείνουμε οριστικά έναν κύκλο ύφεσης και στασιμότητας και βρισκόμαστε ακριβώς στην καμπή, όπου περνάμε σε έναν κύκλο ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, την αντίθεση τους στην πολιτική της κυβέρνησης διαδηλώναν τα συνδικάτα με συλλαλητήρια στο άγαλμα του Βενιζέλου (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ), στην πλατεία Αριστοτέλους (ΠΑΜΕ) και στην Καμάρα (σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς).

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο πρωθυπουργός την Κυριακή στις 13:00 το μεσημέρι.

Σχετική είδηση:

Αλ. ΤσίπραςΔΕΘ: Κλείνουμε οριστικά έναν κύκλο ύφεσης και στασιμότητας
Επί ποδός τα συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη

Keywords
Τυχαία Θέματα