«Αισχρές συκοφαντίες τα περί αποφυλακίσεων επικίνδυνων εγκληματιών με το «νόμο Παρασκευόπουλου»

20:14 31/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συκοφαντίες, ψεύδη και μεθόδευση πολιτικών σκοπιμοτήτων και κοινωνικού εκφασισμού καταλογίζει με γραπτή του δήλωση ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος σε όσους τον επικρίνουν ότι με τον δικό του νόμο αποφυλακίστηκαν επικίνδυνοι εγκληματίες, όπως τα μέλη της συμμορίας που βασάνισαν με σίδερο πρόσφατα μια 80χρονη. «Όπως φαίνεται οι συκοφαντίες για τον λεγόμενο «νόμο Παρασκευόπουλου» θα συνεχίζονται, μέχρι να νιώσουν την ελάχιστη ντροπή ή την απειλή της νομοθεσίας οι συκοφάντες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στη γραπτή του ανακοίνωση με τίτλο «Ο «νόμος Παρασκευόπουλου»

και η ασυδοσία των συκοφαντών».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, σημειώνει πως «το ακραίο φαινόμενο, που οι αγγλικές λέξεις μπούλινγκ και φεικ νιουζ είναι ανεπαρκείς για να το περιγράψουν, διαρκεί, παρά τις τεκμηριωμένες διαψεύσεις και έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις».

Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο κρούσμα, όπως λέει, «παρά τα ψεύδη, ότι «τρεις από τους επτά αδίστακτους ληστές είχαν πρόσφατα αποφυλακιστεί με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου», στην πραγματικότητα μόνο ένας από τους δράστες είχε φυλακιστεί με ποινή 4 μηνών για απόπειρα κλοπής και η ποινή του είχε μετατραπεί σε χρηματική». Το ψεύδος είναι πλήρες και αισχρό, συμπληρώνει.

Επίσης, υπενθυμίζει πως «από το 2005, που έχουμε αλληλοδιάδοχους αποσυμφορητικούς νόμους, όλοι (πλην ισοβιτών) οι κρατούμενοι απολύονται με βάση τις διατάξεις τους». Προσθέτει πως ο αριθμός των κρατουμένων που ετησίως απολύονται υπερβαίνει τα 5.000 άτομα και επισημαίνει πως «στη χώρα μας δεν έχουμε στατιστική για την εγκληματική υποτροπή». Από στοιχεία άλλων χωρών προκύπτει ότι αυτή είναι πολύ υψηλή, φθάνοντας το 60%, σημειώνει.

Επιπλέον, παρατηρεί πως ο νόμος 4322/2015, όντως, προέβλεψε συγκριτικά ταχύτερη απόλυση για ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων, ωστόσο τονίζει πως έτσι κι αλλιώς, πλην ελαχίστων, οι κρατούμενοι θα απολύονταν με τις κοινές ρυθμίσεις περί απολύσεων (πλην ισοβιτών). Η παρατήρηση έχει δείξει σε άλλες χώρες ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της φυλάκισης οδηγεί σε αύξηση του ποσοστών εγκληματικής υποτροπής, υποστηρίζει και αναφέρει πως η αποσυμφόρηση που επήλθε με το ν. 4322/2015, απέτρεψε τα ακραία φαινόμενα συνωστισμού. «Αυτά, όπως είναι φανερό, όχι μόνο έπλητταν τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων (το ενδιαφέρον των συκοφαντών γι’ αυτά είναι μηδενικό), αλλά δημιουργούσαν συνθήκες εκβαρβαρισμού και αγριότητας, που μετά την αποφυλάκιση έσπρωχναν στο έγκλημα, επισημαίνει και προσθέτει πως η αποσυμφόρηση έσωσε τη χώρα μας από το όνειδος και τις βαριές δαπάνες, λόγω καταδικών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εξαιτίας των συνθηκών στις φυλακές.

Τέλος, επισημαίνει πως κατά τις καταγραφές της Αστυνομίας η βαριά εγκληματικότητα στα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά πολύ και υπογραμμίζει συμπερασματικά πως «είναι φανερό, με βάση τα παραπάνω, ότι όποιος επιλέγει να προβάλλει ορισμένα εγκλήματα από τα δυστυχώς πολλά που τελούνται μετά την αποφυλάκιση, σαν δήθεν έργα ενός νόμου, θέλει λίγους ανθρώπους στιγματισμένους με ψεύδη και την καλλιέργεια του φόβου στους υπόλοιπους». Μεθοδεύει πολιτικές σκοπιμότητες και τον κοινωνικό εκφασισμό, συμπληρώνει.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα