Αγοραστός προς ΥΠΕΣ: Οξυμένα τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης

20:30 20/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τα οξυμένα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για τις ρυθμίσεις στις Δ.Ε.Υ.Α. και τους Ο.Τ.Α, μίλησε σήμερα στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ. και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Αγοραστός, το νομοσχέδιο «δεν αντιμετωπίζει τα δομικά προβλήματα των Περιφερειών
με αιχμή την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση» και «το κεντρικό κράτος επιχειρεί να εμφανίσει μειωμένες τις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης μεταφέροντας μια σειρά από δραστηριότητες και μετακυλώντας το αντίστοιχο κόστος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών αφορά στις «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.). Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α.. Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας. Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις».

«Θεωρούμε επιβεβλημένο να περιληφθούν στο νομοσχέδιο και άλλες ρυθμίσεις με βάση τις προτάσεις της ΕΝΠΕ και κυρίως να αντιμετωπισθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση τα οξυμμένα προβλήματα της αυτοδιοίκησης», σημείωσε ο κ. Αγοραστός.

«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών δεν αντιμετωπίζει τα δομικά προβλήματα των Περιφερειών με αιχμή την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότησή τους», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής στην οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.). Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α.. Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας. Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Κ. Αγοραστός, με αφορμή και την παρουσία στην Επιτροπή του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, σημείωσε ότι για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν χρειάζονται Υπουργικές Αποφάσεις ή Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, γεγονός που αντιδιέστειλε με τους νόμους για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων αλλά και τον προσφάτως ψηφισθέντα αθλητικό νόμο. «Στην ίδια αίθουσα συζητούσαμε πριν από καιρό για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και περιμένουμε ακόμη, αν και πέρασαν μήνες, την Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με το τι σημαίνει εποπτεία των ΟΕΒ», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα