Άγνωστο πότε επιστρέφουν οι θεσμοί – Σενάριο με ESM στο ρόλο του ΔΝΤ – Τι λέει η κυβέρνηση (video)

11:26 13/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα καθώς το Euroworking Group (EWG) δεν έδωσε χθες το πράσινο φως με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επίτευξη συμφωνίας για την δεύτερη αξιολόγηση παρά την ύπαρξη μόνο τριών εκκρεμών θεμάτων σύμφωνα με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Σενάριο από Σόιμπλε με τον ESM

στη θέση του ΔΝΤ. Διέξοδο μπορεί να αποτελέσει η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ δεν σημαίνει νέο μνημόνιο, αφού συμφωνία υπάρχει.

Το EWG και η συνάντηση Τσακαλώτου-Μοσκοβισί

Ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος τάχθηκε υπερ της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης με συμμετοχή του ΔΝΤ, ανέφερε πως το δημοσιονομικό κενό, το ενεργειακό και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι τα τρία ανοικτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης σε σύνολο 80.

Παρ’ όλα αυτά όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία τον Ιανουάριο καθώς ο χρόνος περνά χωρίς να υπάρχει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης. Το επόμενο ορόσημο είναι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και αν δεν υπάρξει συμφωνία η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου.

Ομως, όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο κοντά έρχεται ο πολιτικός κύκλος στην Ευρωζώνη με τις εκλογές στην Ολλανδία, την Γαλλία και την Γερμανία.

Απο την σκοπιά του, ο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στη χθεσινή κοινή συνέντευξη με τον κ. Μοσκοβισί ότι υπάρχει μεν θετική δυναμική στις διαπραγματεύσεις αλλά δεν γνωρίζει αν θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, συμπληρώνοντας πως όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της λύσης πακέτου που περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις της δεύτερης αξιολόγησης, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Πάντως, οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών στο χθεσινό EwG συζήτησαν την κατάσταση στο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά δεν έδωσαν ημερομηνία επιστροφής των θεσμών καθώς εκτίμησαν ότι δεν υπάρχουν ακόμη πρόσφορες συνθήκες, κοινώς επαρκής σύγκλιση στα τρία ανοικτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης (staff level agreement), γεγονός που απαιτεί την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα, πριν το EwG και το Eurogroup αποφανθούν ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση.

H θέση Σόιμπλε και οι εκθέσεις του ΔΝΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα