Αυστρία: Συγκυβερνώντες οι ακροδεξιοί και με τα σημαντικότερα υπουργεία

18:54 16/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με βάση τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο 48χρονος Κρίστιαν Στράχε, που οδήγησε το Κόμμα της Ελευθερίας με την αντι-μεταναστευτική ρητορική του στην τρίτη θέση του εκλογικού χάρτη της Αυστρίας με 26%, θα αναλάβει Αντικαγκελάριος και το Κόμμα του τα σημαντικά Υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Άμυνας. Καγκελάριος στη νέα αυτή κυβέρνηση, που θα ορκιστεί τη Δευτέρα, θα αναλάβει ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, στα 31 του χρόνια ο νεότερος επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο.

Ο ηγέτης

του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP) Σεμπάστιαν Κουρτς χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου» τη συζήτηση για την ανακατανομή των μεταναστών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαίο να ληφθεί μια απόφαση για το ποιος θα μπορεί να μεταναστεύσει στην Ευρώπη.

Κουρτς και Στράχε πήγαν μαζί στον Πρόεδρο της Αυστρίας για να τον ενημερώσουν για τη συμφωνία που φέρνει στην κυβέρνηση τους ακροδεξιούς πρώτη φορά από το 2000. «Στις συνομιλίες μας συμφωνήσαμε ότι είναι εθνικό συμφέρον η Αυστρία να παραμείνει στο κέντρο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής’Ενωσης και να συμμετέχει ενεργά στην μελλοντική εξέλιξη της», δήλωσε ο Αυστριακός πρόεδρος.

Η Αυστρία είναι πλέον το μόνο δυτικο-ευρωπαϊκό κράτος με ακροδεξιούς στην κυβέρνηση παρά τις προσπάθειές τους να πετύχουν το ίδιο και αλλού στην Ευρώπη στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Υπό την ηγεσία του Στράχε μετρίασαν τον εξτρεμιστικό λόγο τους και η προεκλογική ρητορική τους, κυρίως στα θέματα της ασφάλειας και του προσφυγικού, ταυτίστηκε με εκείνη του Λαϊκού Κόμματος και του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Austria far right: 'Nobody has anything to fear' says new minister

BBC News (World) (@BBCWorld) December 16, 2017

«Δεν έχετε τίποτε να φοβάστε», δήλωσε ο Χέρμπερτ Κικλ, γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων, που θα είναι ο επόμενος υπουργός Εσωτερικών.

Ο Μάριο Κούνασεκ θα είναι ο νέος υπουργός Άμυνας και η ειδική στο διεθνές δίκαιο Καρίν Νέισλ, παρότι δεν είναι μέλος του FPO, θα είναι η υπουργός Εξωτερικών.

Το κόμμα του Κουρτς θα αναλάβει τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Νωρίτερα σήμερα ο Κουρτς επιβεβαίωσε ότι το στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας Χάρτβιγκ Λέγκερ θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών.

Τα αιτήματα των ακροδεξιών

Ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Αυστρίας στην ΕΕθωράκιση των συνόρων της Αυστρίας για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση μέχρι η ΕΕ να ασφαλίσει τα εξωτερικά σύνοραΜεγαλύτερη εξουσία οι εθνικές κυβερνήσεις εντός ΕΕΜείωση των επιδομάτων για τους πρόσφυγεςΜείωση των δημοσίων δαπανών και φόρων

Οι υποχωρήσεις

Παρουσιάζοντας λεπτομέρειες για τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των δύο κομμάτων τους, ο Στράχε είπε ότι το FPO συμφώνησε να μην προωθήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Αυστρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατόπιν αιτήματος του OVP, «το θέμα της εξόδου από την ΕΕ αποκλείστηκε» από τα ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα, πρόσθεσε. Διευκρίνισε ότι συμφώνησε με τον Κουρτς να επεκτείνουν σταδιακα την άμεση δημοκρατία και θα αγωνιστούν για να αποκτήσουν μεγαλύτερη δικαιοδοσία οι χώρες-μέλη της ΕΕ.

«Επιθυμούμε μια στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς όπου δικαιολογείται κάτι τέτοιο, όπως στην άμυνα και τα σύνορα, αλλά να δίνονται μεγαλύτερες αρμοδιότητες στα κράτη κάθε φορά που αυτό είναι δυνατόν», εξήγησε ο Κουρτς.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, ο Κουρτς είπε ότι δεν θα αλλάξει η στάση της Βιέννης σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας επειδή το φιλορωσικό FPO θα μετέχει στην κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Άννα Παπασωτηρίου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Συμφωνία συντηρητικών και ακροδεξιών για κυβέρνηση στην Αυστρία

Keywords
Τυχαία Θέματα