Αδελφοποίηση Δήμου Ζακύνθου – Σαγκούντο

14:31 5/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με την Ισπανική πόλη Σαγκούντο της Ισπανίας αδελφοποιήθηκε ο Δήμος Ζακύνθου, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο νησί μας-σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον Δήμο Ζακύνθου- βρίσκεται για τον σκοπό αυτό ο Δήμαρχος του Σαγκούντο, Francesc Fernandez Carrasco, ο οποίος συνυπέγραψε το πρωτόκολλο συνεργασίας και αδελφοποίησης μαζί με τον Δήμαρχο Ζακύνθου, Παύλο Κολοκοτσά.

Αρχικά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Τσίπηρας, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης ενέργειας, σημειώνοντας πως για να υπάρξουν αποτελέσματα από την αδελφοποίηση

των δύο περιοχών είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αγκαλιαστεί αυτή η προσπάθεια από τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου τόνισε από την πλευρά του ότι η Ζάκυνθος ανοίγει ακόμη περισσότερο τα φτερά της μέσω αυτής της αδελφοποίησης, με τη σημερινή Δημοτική Αρχή να έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην εξωστρέφεια του νησιού, προσελκύοντας ακόμη περισσότερους επισκέπτες στον τόπο μας, οι οποίοι συνδράμουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της Ισπανικής πόλης ευχαρίστησε, σε άπταιστα ελληνικά, τον Δήμο Ζακύνθου που ολοκλήρωσε την τελετή αδελφοποίησης (οι διαδικασίες είχαν αρχίσει από το 2009) και σημείωσε τα παρακάτω:

«Τον 7ο αιώνα π.Χ. μια ομάδα Ζακυνθινών έφτασε μέχρι τα Ισπανικά παράλια καιδημιούργησε την πόλη Ζακάνθα ή Ζακυνθαίων, πόλη που σύντομα εξελίχθηκε σε εμπορικό κέντρο. Ο ιστορικός Πολύβιος αναφέρεται στην πολιορκία της Ζακάνθης από τον 26χρονο Αννίβα (218 π.Χ.), στην οποία οι Ζακυνθινοί ζήτησαν Ρωμαϊκή βοήθεια, όμως αυτή δεν ήρθε ποτέ. Αντιστάθηκαν, αλλά τελικά δεν απέτρεψαν την άλωση και την καταστροφή της πόλης. Στην πορεία η πόλη ανοικοδομήθηκε από τους Ρωμαίους, που της έδωσαν το λατινικό όνομα Ζακούντουμ. Σήμερα η πόλη έχει το όνομα Σαγκούντο και στο Δημαρχείο της υπάρχει επιγραφή αφιερωμένη στους Ζακυνθινούς προγόνους της».

Να σημειωθεί πως τις προσπάθειες για τη συγκεκριμένη αδελφοποίηση ξεκίνησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φιόρο του Λεβάντε», με τον πρόεδρο, Λάμπρο Καπνίση, να κάνει ειδική μνεία στους ανθρώπους που συνετέλεσαν τα μέγιστα για να φτάσουμε σε αυτή την αίσια κατάληξη, ενώ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου, που ολοκλήρωσαν την αδελφοποίηση και πλέον οι δεσμοί 3.000 ετών γίνονται ακόμη πιο ισχυροί.

Keywords
Τυχαία Θέματα