Αχτσιόγλου: Το κοινωνικό μέρισμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ΕΦΚΑ οφείλεται

13:54 21/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Μεγάλο τμήμα του υπερπλεονάσματος που αναδιανέμεται, μέσω του κοινωνικού μερίσματος, είναι αποτέλεσμα της πολύ θετικής πορείας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) … έχουμε θετική απόκλιση 1,1 δισ. ευρώ … ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», η υπουργός απαρίθμησε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την υπεραπόδοση.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, αυτό οφείλεται

στην αύξηση των εσόδων από εισφορές μισθωτών, λόγω της μείωσης της ανεργίας, στην καλύτερη απόδοση της ρύθμισης οφειλών και στη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, δηλαδή με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, καθώς και στην αναθεώρηση προς τα κάτω της συνταξιοδοτικής δαπάνης με τη μεγάλη εκκαθάριση στα μητρώα των εκκρεμοτήτων.
Παράλλλα, είπε ότι δεν υπάρχει καμία δικαστική απόφαση για την επιστροφή των παρακρατήσεων Υγείας, διευκρινίζοντας ότι ήταν πολιτική δέσμευση αυτής της κυβέρνησης να επιστρέψει όσα οι προηγούμενες παρανόμως παρακράτησαν.

Αναφερόμενη στην κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση για την επιστροφή των παρακρατήσεων Υγείας που είχαν γίνει σε συνταξιούχους και ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται μέρος του κοινωνικού μερίσματος, επειδή οφείλεται σε δικαστική απόφαση, η κ. Αχτσιόγλου αποσαφήνισε ότι «είναι ποσά που παρακρατήθηκαν παρανόμως την περίοδο από τα τέλη του 2012 ως το 2016 … ο νόμος 4024/2011 προέβλεπε ότι η εισφορά Υγείας θα παρακρατείται όχι στο πραγματικά καταβαλλόμενο ποσό, αλλά σε ένα πλασματικό που θα λάμβαναν, αν δεν είχαν μεσολαβήσει μνημονιακές περικοπές».

Όπως τόνισε, «η αδικία αυτή αποκαταστάθηκε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016 και ορίστηκε ότι στο εξής η παρακράτηση των εισφορών Υγείας θα γίνεται στο πραγματικά καταβαλλόμενο ποσό … και αυτήν τη στιγμή, με την υπεραπόδοση που έχουμε στην οικονομία, επιστρέφουμε στους συνταξιούχους τα ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν εκείνη την περίοδο. Δικαστική απόφαση δεν υπάρχει σχετικά με αυτό το ζήτημα, αλλά γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη … προφανώς μη δεσμευτική που δεν εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ούτε διόρθωσαν το λάθος».

«Αυτήν την πολιτική δέσμευση υλοποιούμε. Χθες, ψηφίσαμε τη ρύθμιση στη Βουλή και θα την υλοποιήσουμε με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου» συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα