YouthGov: Η πλειοψηφία των νέων στην Ελλάδα είναι δυσαρεστημένη με την ΕΕ

12:51 5/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 59% των νέων στην Ελλάδα εμφανίζεται δυσαρεστημένο με την ΕΕ σε γενικές γραμμές σε αντίθεση με τους νέους άλλων χωρών αναφέρει έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouthGov που έγινε για λογαριασμό του ιδρύματος TUI.

Επίσης, το 87% των Ελλήνων, το 76% των Ιταλών και το 74% των Ισπανών είναι δυσαρεστημένο με την εθνική τους κυβέρνηση. Σε επίπεδο ΕΕ, το ποσοστό δυσαρέσκειας ανέρχεται σε 64%. Μόνο στη Γερμανία, η πλειοψηφία των νέων είναι

ευχαριστημένη με την κυβέρνηση της χώρας τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 6000 νέοι μεταξύ 16 και 26 ετών από την Ελλάδα, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Μεγάλη Βρετανία. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 16 Φεβρουαρίου και 3 Μαΐου.

Για τους νέους στη χώρα μας, η ΕΕ χαρακτηρίζεται από έλλειμμα στο θέμα της ελευθερίας, της ευημερίας και της οικονομικής επιτυχίας.

Επίσης, οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες εκλαμβάνουν την ΕΕ κυρίως ως οικονομική συμμαχία. Ειδικότερα, οι νέοι στην Ελλάδα την θεωρούν μέσο για την επιδίωξη των ατομικών ενδιαφερόντων τους.

Σχεδόν οι μισοί απο τους ερωτηθέντες στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Ιταλία περιγράφουν, τουλάχιστον, εν μέρει τους εαυτούς τους ως Ευρωπαίους.

Οι 9 στους 10 νέους στη Γερμανία έχουν επισκεφθεί άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά μόνο οι 7 στους 10 στην Ελλάδα, τονίζει η έρευνα.

Περισσότεροι νεαροί Βρετανοί έχουν επισκεφθεί τις ΗΠΑ σε σχέση με την Πολωνία ή την Ελλάδα.

Η πλειοψηφία των νέων στη Γερμανία, στη Πολωνία και στη Βρετανία εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει ξεπερασθεί, όμως το 72% των Ελλήνων και το 54% των Ιταλών διαφωνούν. Το 49% των Ισπανών θεωρεί πως η κρίση έχει ξεπερασθεί.

Πάντως, το 21% των νέων Ελλήνων εμφανίζεται πολύ αισιόδοξο για το μέλλον του και το 51% κάπως αισιόδοξο έναντι 17% και 53% αντίστοιχα στην ΕΕ.

Οι νέοι στη χώρα μας σε ποσοστό 66% θεωρούν πιο σημαντικό θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακολουθούν η ειρήνη με 63%, η ατομική ελευθερία με 50%, η ασφάλεια με 49% και η Δημοκρατία με 42%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 54%, 53%, 40%, 50% και 32% αντίστοιχα.

Οι Ελληνες και οι υπόλοιποι νεαροί Ευρωπαίοι θεωρούν πιο σπουδαίο πράγμα την άμεση οικογένεια, το σχολείο και τους φίλους και ακολουθούν η αγάπη και η διασκέδαση. Μάλιστα, οι Ελληνες δίνουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο σχολείο σε σύγκριση με τους φίλους.

Η παράδοση και η θρησκεία είναι περισσότερο σημαντικές για τους νέους στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πολωνία. Πάντως, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν η κουλτούρα και τα ταξίδια με τα ποσοστά στην Ελλάδα να ανέρχονται σε 58% και 53% αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα