S&P: Σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας» η Βενεζουέλα

12:35 23/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Βενεζουέλα έχασε δύο προθεσμίες αποπληρωμής χρέους, στις 10 και 13 Νοεμβρίου και βρίσκεται συνεπώς σε κατάσταση αθέτησης πληρωμής ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings, η οποία επιβεβαιώνει το καθεστώς της μερικής στάσης πληρωμών που αρνείται ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Μαδούρο.

«Η Βενεζουέλα αθέτησε την πληρωμή 237 εκατομμυρίων δολαρίων στα ομολογιακά δάνειά της που λήγουν το 2025 και 2026», τονίζεται, ενώ το εξωτερικό χρέος

του Καράκας εκτιμάται στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως το τέλος του 2017 πρέπει να καταβληθούν τουλάχιστον 1,47 δισεκ. δολάρια και άλλα 8 δισεκατομμύρια το 2018.

Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα έχει αυξήσει την πίεση στο Καράκας με τους πρεσβευτές των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν την υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας, μεταξύ αυτών εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων.

Ήδη η Ουάσινγκτον απαγορεύει στους Αμερικανούς πολίτες και τις τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα ή να διαπραγματεύονται συμφωνίες που προτείνει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA.

Ο Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν «κλοιό ασφυξίας» και στρέφεται στην Κίνα, στην οποία οφείλει 28 δισεκατομμύρια δολάρια, και τη Ρωσία με την οποία υπέγραψε συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους , ύψους 3,15 δισεκ. δολαρίων, ποσό που χορηγήθηκε το 2011 για την αγορά ρωσικών όπλων.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα