Move2Learn, Learn2Move: Δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη για 7.000 μαθητές

20:37 27/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε 5.000 έως 7.000 μαθητές άνω των 16 ετών, είτε ως τάξη είτε μεμονωμένα, να ταξιδέψουν δωρεάν στο εξωτερικό στο πλαίσιο της δράσης Move2Learn, Learn2Move. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε αδυναμία, να ικανοποιήσει το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προσφέρει εισιτήρια InterRail στους 5,4 εκατ. 18χρονους πολίτες της ΕΕ.

Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρασε ένα ψήφισμα ζητώντας να δοθούν σε όλους τους 18χρονους δωρεάν

εισιτήρια InterRail, που ουσιαστικά είναι μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών, επιτρέποντας σε νέους ανθρώπους να ταξιδεύουν με το τρένο σε όλη την Ευρώπη κατά βούληση.

«Η Επιτροπή εκτίμησε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα κόστιζε μεταξύ 1,2 και 1,6 δισεκ. ευρώ το χρόνο. Αυτή η χρηματοδότηση δεν είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή», ανέφερε η Κομισιόν.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας για ελεύθερες σιδηροδρομικές μετακινήσεις, χαρακτήρισε το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Κομισιόν «χαμένη ευκαιρία».

Αντ’ αυτού ανακοίνωσε ότι είχε επιμερίσει 2,5 εκατ. ευρώ για να προσφέρει σε 5.000 έως 7.000 νεαρούς Ευρωπαίους τη δυνατότητα να επισκεφθούν μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί μια εφάπαξ πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται με την ευκαιρία της 30ης επετείου του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, πρέπει να επιλέξουν το πλέον βιώσιμο περιβαλλοντικά μέσο μετακίνησης, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Οι νέοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 30 Ιουνίου μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής αδελφοποίησης eTwinning για ταξίδια που θα γίνουν από τον Αυγούστο του 2017 -οπότε θα ολκληρωθεί και η επιλογή των συμμετεχόντων- έως το τέλος του 2018. Τα εισιτήρια μπορεί να είναι αξίας 350 και ανάλογα με τον τόπο μόνιμης διαμονής και την επιλογή του προορισμού μπορούν να φτάσουν έως 530 ευρώ.

Πηγή ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα