Moody’s: Θετικό αλλά φιλόδοξο το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων

12:10 5/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το σχέδιο των ελληνικών τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο 20% περίπου μέχρι τα τέλη του 2019 και συνακόλουθα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPLEs) είναι φιλόδοξο και θα έχει θετική επίπτωση στη πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με την Moody’s.

Οι διεθνής οίκος αξιολόγησης κάνει αναφορά στην έκθεση της Τράπεζας

της Ελλάδας (ΤτΕ) που θέτει στόχο την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 20% περίπου του συνόλου των χορηγήσεων μέχρι το τέλος του 2019, από 37% τον Σεπτέμβριο του 2016 και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 34% έναντι 51%.

Υπενθυμίζεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα περιλαμβάνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συν τα δάνεια που έχουν ρυθμισθεί το τελευταίο 12μηνο.

Σύμφωνα με την Moody’s, η μείωση των NPLs και των NPEs είναι η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος και θα απαιτήσει σταθερή οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα τρία χρόνια. Το 29% περίπου της μείωσης των NPEs θα προέλθει από αναδιαρθρώσεις δανείων.

Ο οίκος επικαλείται την έκθεση της ΤτΕ, που αναφέρει πως οι τράπεζες προβλέπεται να προχωρήσουν σε διαγραφές ύψους 14 δισ. ευρώ και ρευστοποιήσεις 11,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, προβλέπονται πωλήσεις δανείων ή εκχώρηση διαχείρισης για 7,4 δισ. ευρώ αλλά και εισπράξεις 6 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες περιμένουν περίπου 30,4 δισ. ευρώ σε νέα NPEs την περίοδο 2017-2019, εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα.

Η Moody’s αναφέρει ότι ακόμη κι αν επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των NPEs στο 20% του συνόλου των χορηγήσεων ως τα τέλη του 2019, το ποσοστό θα εξακολουθήσει να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα