Moody’s: H καθυστέρηση στην αξιολόγηση απειλεί τις ελληνικές τράπεζες

12:24 30/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής είναι «πιστωτικά αρνητική» (credit negative) για τις ελληνικές τράπεζες καθώς βάζει σε κίνδυνο τα σχέδια αναδιάρθρωσης τους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά περίπου 40% ως το 2019 σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας

για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2017-2019 και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών στη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας αυξάνει τους κινδύνους για το στρατηγικό σχέδιο των τραπεζών που προβλέπουν μείωση των NPEs κατά περίπου 40% ως τα τέλη του 2019 ή 67 δισ. ευρώ από 107 δισ. το Σεπτέμβριο του 2016.

Ο δείκτης NPEs προς δάνεια πρέπει να υποχωρήσει στο 34% από το υψηλό 51% τον Σεπτέμβριο του 2016. Αυτό θα γίνει κυρίως με αναδιαρθρώσεις αλλά και με ρευστοποιήσεις και διαγραφές, τονίζει.

«Ένα τέτοιο σενάριο θα έβαζε τις τράπεζες σε πιο ευάλωτη θέση πριν από ένα ακόμα σκληρό γύρο stress test της ΕΚΤ το 2018, αυξάνοντας σημαντικά το ρίσκο για πιστωτές και καταθέτες,» παρατηρεί η Moody’s.

Επιπλέον, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι σημαντική για την ικανότητα των τραπεζών να βελτιώσουν το χρηματοδοτικό τους προφίλ μέσω της αύξησης των καταθέσεων και της μείωσης της εξάρτησης τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) την προσεχή άνοιξη εξαρτάται επίσης από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να αυξήσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και να πυροδοτήσει εισροές από τα περισσότερα των 15 δισ. ευρώ σε μετρητά που, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΤτΕ, βρίσκονται σε «στρώματα».

Η μείωση του ELA και η αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν το κόστος δανεισμού και θα στηρίξουν την κερδοφορία, συμπληρώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα