Markit: Υποχωρεί η ύφεση της ελληνικής μεταποίησης

18:01 2/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ελληνική παραγωγή συρρικνώνεται με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών ενώ οι παραγωγοί αγαθών αυξάνουν τις τιμές πώλησης για πρώτη φορά σε διάστημα 70 μηνών σύμφωνα με την Markit.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI® ) –ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο

μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων για τέταρτο συνεχή μήνα τον
Δεκέμβριο, σημειώνει.

Η τιμή του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της Markit δείχνει ότι ο τομέας παραγωγής αγαθών στην Ελλάδα υποχώρησε περαιτέρω τον Δεκέμβριο.

Ομως, ο Δείκτης έκλεισε στις στις 49.3 μονάδες, καταγράφοντας υψηλό τεσσάρων μηνών, έναντι 48.3 μονάδες τον Νοέμβριο.

Η Markit υπογραμμίζει ότι οι κατασκευαστές κατέγραψαν μείωση των νέων εργασιών από πελάτες του εξωτερικού.

Επίσης, τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω μείωση των επιπέδων ανεκτέλεστων εργασιών στον τομέα παραγωγής αγαθών στην Ελλάδα. Ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώνεται κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2008.

Καλούμενες να αντιμετωπίσουν μικρότερο φόρτο εργασίας, οι παραγωγοί μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν χαμηλός και εξασθενημένος, σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα της έρευνας.

Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® δήλωσε:

«Η γνωστή ιστορία της επιδεινούμενης απόδοσης της οικονομίας εξακολούθησε να κυριαρχεί στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι ο κύριος δείκτης PMI παρέμεινε κάτω από το κρίσιμο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων. Παρότι η γενική ύφεση υποχώρησε στο ασθενέστερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να συρρικνώνονται με χαμηλότερους ρυθμούς, η τελευταία επιδείνωση επισφράγισε το χειρότερο τρίμηνο του έτους για τους Έλληνες παραγωγούς αγαθών.

Ως αποτέλεσμα της ασθενέστερης ζήτησης για τα αγαθά του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας, οι εταιρείες αντιμετώπισαν έλλειψη εργασιών κατά τη διάρκεια του μήνα και, κατά συνέπεια, περιόρισαν τον αριθμό εργαζομένων για πρώτη φορά από τον
Μάιο. Παρόλ’ αυτά, τα αποθέματα που διατηρούν οι προμηθευτές μειώθηκαν και οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν, λόγω των απεργιών του κλάδου μεταφορών σε όλη τη χώρα, επηρεάζοντας έτσι την απόδοση των προμηθευτών.

Σε γενικές γραμμές, το 2016 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τον κλάδο, για τον οποίο εξακολουθεί να παραμένει μακρινή η πιθανότητα πλήρης οικονομικής ανάκαμψης. Οι εταιρείες ελπίζουν ότι το νέο έτος θα φέρει εκ νέου ανάπτυξη, ωστόσο, μέχρι
να αυξηθεί και να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα η κατανάλωση, η πιθανότητα ανάπτυξης παραμένει αμυδρή».

Keywords
Τυχαία Θέματα