Markit: Παραμένει σε ύφεση ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα

11:58 3/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιδεινώθηκε η ύφεση του ελληνικού κλάδου μεταποίησης τον Μάρτιο καθώς μειώθηκαν οι νέες παραγγελίες και η παραγωγή ενώ οι εταιρείες περιόρισαν το προσωπικό σύμφωνα με την Markit.

Πιο αναλυτικά:

Οι λειτουργικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα επιδεινώθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Η ύφεση ήταν αποτέλεσμα ακόμα μιας έντονης υποχώρησης των νέων παραγγελιών, η οποία με τη σειρά της συνέβαλε σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής.

Ως αποτέλεσμα, των μειωμένων

απαιτήσεων παραγωγής, οι εταιρείες περιόρισαν το προσωπικό και τις αγορές εισροών. Παράλληλα, τα περιθώρια κέρδους εξακολούθησαν να συμπιέζονται λόγω της περαιτέρω έντονης αύξησης του κόστους εισροών και της υποχώρησης των τιμών πώλησης. Παρ’ όλ’ αυτά, οι εταιρείες παρέμειναν αισιόδοξες ως προς την αύξηση της παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Η συρρίκνωση του Μαρτίου υπογραμμίστηκε από τον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index -PMI) -έναν σύνθετο δείκτη που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας-, ο οποίος κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων.

Κλείνοντας στις 46.7 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή χαμηλότερη από τις 47.7 μονάδες του Φεβρουαρίου, η πρόσφατη τιμή υπέδειξε την έβδομη συνεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και ήταν γενικά έντονος.

Την τελευταία συρρίκνωση υπογράμμισαν η έντονη μείωση των νέων παραγγελιών. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και ήταν έντονος, καθώς η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα εξακολούθησαν να συμπιέζουν τη ζήτηση από την πλευρά των πελατών.

Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών ακολούθησαν παρόμοια τάση και μειώθηκαν για έβδομο συνεχή μήνα.

Ο Alex Gill, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε:

«Τα στοιχεία του Μαρτίου υπέδειξαν συνεχιζόμενη ύφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, καθώς η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες εξακολούθησαν να μειώνονται με δριμύ ρυθμό. Με τη σειρά του, το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων, επιδεινώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ανεργίας στη χώρα.

Νότα αισιοδοξίας αποτέλεσε το γεγονός ότι οι εταιρείες διατήρησαν τις ελπίδες τους, αναμένοντας αύξηση της παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ορισμένα μέλη του πάνελ προβλέπουν βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Το κλειδί της επιτυχίας θα ήταν η θετική κατάληξη των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα διάσωσης, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της ζήτησης από τους πελάτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα