Kομοτηνή:Λυματολάσπη αντί λιπασμάτων στη Γεωργία;

13:37 7/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έρευνες και πειράματα διεξάγει το τμήμα επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ σχετικά με την αξιοποίηση της ιλύος βιολογικού καθαρισμού (λυματολάσπης) και της κοπριάς αγροτικών ζώων, ως οργανικό λίπασμα στη γεωργία.

Μάλιστα τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί και σε διεθνή έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.
«Η άμεση Εφαρμογή των αποτελεσμάτων των ερευνών στον πρωτογενή τομέα, είναι αυτό που θέλουμε και αυτό που θα ολοκληρώσει την αποστολή μας ως Πανεπιστήμιο. Για το λόγο αυτό επιχειρούμε να μιλάμε απευθείας με Αγρότες, όπως κάναμε και με τη λυματολάσπη, η οποία όπου εφαρμοσθεί μπορεί να αντικαταστήσει τα λιπάσματα και να μειωθεί έτσι και το κόστος παραγωγής. Αυτό φυσικα προϋποθέτει και την συνεργασία Αγροτών και Κτηνοτρόφων και φυσικά του φορέα που κάνει την έρευνα, το πανεπιστήμιο εν προκειμένω, αισθανόμενοι και εμείς μη αποκομμένοι από την τοπική κοινωνία, αλλά συνδεδεμένοι», σημείωσε ο Κοσμήτωρ της Σχολής Σπύρος Κουτρούμπας, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.
Επι πλέον στάθηκε και σε ένα άλλο μεγάλο κομμάτι ερευνών που αφορούν την εξεύρεση της βέλτιστης καλλιεργητικής τεχνικής σε παραδοσιακές καλλιέργειες, που όμως ως χώρα είμαστε ελλειμματική, όπως τα όσπρια. Ειδικά για αυτό το κομμάτι αλλά και για τις υπόλοιπες ενέργειες μεγάλη σημασία έχει και η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και τους οικείους δήμους.
Τέλος ο κ΄Κουτρούμπας ανέφερε και το συνέδριο που θα λάβει χώρα το Μάρτιο από 29-30-31 Μαρτίου για τον έλεγχο των ζιζανίων, όπως και σε μια ημερίδα ανάπτυξης της Κτηνοτροφίας στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα