Kομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 20-1-2017

08:44 20/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Καιρικό

Κάτασπρος ο ορεινός όγκος Ροδόπης και Ξάνθης απαραίτητη η χρήση αλυσίδων
Άσπρισε ο ορεινός όγκος της Ροδόπης και της Ξάνθης και σήμερα κι άλλοι οικισμοί χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Συγκεκριμένα:
Στη Ροδόπη αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στο ορεινό δίκτυο του Δήμου Αρριανών και συγκεκριμένα, Οργάνης-Κύμης, Ραγάδας-Εσοχής-Μυρτίσκης-Βυρσίνης-Πάτερμα-Κάρδαμου.
Στο Δήμο Μαρώνειας-Σαππών αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται, από Νέα Σάντα-Δέρειο και επαρχιακή οδός Προσκυνητών Μαρώνειας.

Επίσης αλυσίδες χρειάζονται για Νέα Σάντα-Κέχρο-Χλόη, Καμπή Βούρλα, Κάμπος, Κερασιά, Τσούκα, Χαράδρα, Μοναστήρι και Χαμηλό.
Στην Ξάνθη αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Μύκης. Από το 18ο χλμ μέχρι τον Μεθοριακό Σταθμό του Αγίου Κων/νου. Στην επαρχιακή οδό Λειβαδίτη-Δασικού χωριού Σταυρούπολης.
Στην Επαρχιακή οδό Λυκοδρομίου-Καλλιθέας-Δασικού Χωριού Σταυρούπολης.
Το σύνολο των μηχανημάτων του νομού, Δήμων και Περιφέρειας ρίψεις αλατιού και αποχιονισμού, ήταν και είναι σε εγρήγορση και οι αρμόδιοι φορείς σε διαρκή συντονισμό για να κρατηθεί το οδικό δίκτυο ανοικτό.

Κλειστά τα Σχολεία σήμερα στη Ροδόπη ανοικτά στην Ξάνθη
Κλειστά είναι σήμερα στη Ροδόπη όλα τα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας. Ωστόσο λειτουργούν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Κομοτηνής, καθώς και τα ΚΑΠΗ του Δήμου.
Στην Ξάνθη όλα τα σχολεία του νομού είναι ανοικτά.

Διακοπή κυκλοφορίας χθες στην Εγνατία καθώς δίπλωσαν νταλίκες

Στις 7:30 χθες το απόγευμα δόθηκε τελικά στην κυκλοφορία το τμήμα της Εγνατίας οδού, από Κομοτηνή προς Αλεξ/πολη, μετά από 5 ώρες ταλαιπωρίας μέσα στα χιόνια και συγκεκριμένα στον κόμβο Σαππών, όπου λόγω της ολισθηρότητας, δίπλωσαν 15 νταλίκες, ενώ πάνω από 50 νταλίκες ήταν εγκλωβισμένες, πολλά επιβατηγά αυτοκίνητα και ένα ασθενοφόρο.
Τα μηχανήματα της Εγνατίας δούλεψαν ακατάπαυστα, για να απεγκλωβίσουν τα οχήματα και εξακολουθούν να δουλεύουν για να παραμείνει ο αυτοκινητόδρομος ανοικτός.
Νωρίτερα χθες υπήρξε πρόβλημα στο ρεύμα από Αλεξ/πολη προς Κομοτηνής από άλλη νταλίκα που δίπλωσε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι και μετά από τρεις ώρες περίπου αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

Αυτοδιοίκηση

Υποβολή προτάσεων για καινοτόμα επενδυτικών σχεδίων
Ανακοινώθηκε από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδοτικής ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, του κλάδου Χημικών – Πολυμερών Υλικών στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014 – 2020»
Στο πλαίσιο της Δράσης, ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν δύναται να είναι μικρότερος των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000 €) και δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσόν των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (400.000 €).

Θα επιδοτηθούν Επενδυτικά Σχέδια που αφορούν σε:
Καινοτομία,
Εφαρμοσμένη ή βιομηχανική έρευνα,
Πειραματική ανάπτυξη.

Περιβάλλον-Οικολογία
Ο κοινωνικός εφησυχασμός στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο οικολογικό πρόβλημα.
Ο κόσμος πρέπει να μάθει να συμμετέχει και να είναι ενεργός στα θέματα και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Το μάθημα για το περιβάλλον δεν θα πρέπει να είναι ένα ξεχωριστό μάθημα, αλλά να είναι αναπόσπαστο τμήμα της εκπαίδευσης.
Αυτά τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο υπεύθυνος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, Σωκράτης Γρηγορόπουλος, στεκόμενος στο θέμα της Κλιματικής αλλαγής.
«Δυστυχώς τα συμφέροντα δεν αφήνουν να αξιοποιήσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που στην Ελλάδα τις διαθέτουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και έτσι να υλοποιηθεί ο στόχος για την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.
Σε ότι αφορά το θέμα του νερού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για λελογισμένη χρήση και υλοποίηση έργων που θα ενισχύουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
«Διακόσια εκ άνθρωποι σύμφωνα με τον ΟΗΕ θα αναγκασθούν να μεταναστεύσουν λόγω έλλειψης νερού και αυτό θα πρέπει να αποτελεί ένα μεγάλο πονοκέφαλο για την Ευρώπη, καθω΄ς οι άνθρωποι αυτοί την πόρτα της θα χτυπήσουν.
Τέλος σε ότι αφορά το δάσος της Μαύρης Πεύκης και την ανάδειξή του ως Μνημείο της Φύσης, ο κ. Γρηγορόπουλος, στηλίτευσε την στάση των αρμοδίων υπουργείων εδώ και 20 χρόνια δεν προχωρούν στην αναγνώριση, κάτι που βέβαια θα έφραζε μια και καλή το δρόμο όσων επιθυμούν να προχωρήσουν στην εξόρυξη χρυσού, που είναι επικίνδυνη για την υγεία, το νερό και το περιβάλλον.

Εθελοντισμός-Αλληλεγγύη

Κοπή Πίτας Ευρωπαϊκού κέντρου πληροφόρησης
Την καθιερωμένη πλέον κοπή πίτας θα πραγματοποιήσουν οι εθελοντές, τα στελέχη, οι φίλοι και οι συνεργάτες του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, σήμερα στις 21:00 το βράδυ, στα γραφεία του Κέντρου (Ν.Τσανακλή 15).
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντλεήμων, θα ευλογήσει την Βασιλόπιτα των εθελοντών, ενώ θα συμμετέχουν εκτός από τους νέους των πέντε εθελοντικών ομάδων και νέοι που δραστηριοποιούνται έχοντας ως σημείο αναφοράς το Europe Direct Κομοτηνής, όπως οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές JEF Κομοτηνής, το Νεανικό τμήμα Κομοτηνής του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων, οι ασκούμενοι του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ, εθελοντές στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος EVS και της ΜΚΟ «System&G».
Παράλληλα με την κοπή της πίτας θα είναι και μια ευκαιρία για τους εθελοντές να συζητήσουν προτάσεις και ιδέες και να προγραμματίσουν καινοτόμες και πρωτότυπες δράσεις , οι οποίες έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία!

Ομιλία για την οικονομική κρίση από τον κλινικό ψυχολόγο Δρ. Χρήστο Σερμπέζη

Η Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλάζω (Τ.Ο.Ρ.Α.) διοργανώνει σήμερα στις 18:30, στο καφέ Σβούρα (πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου), στην Κομοτηνή ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητή τον κλινικό ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή Δρ. Χρήστο Σερμπέζη και θέμα «Η οικονομική κρίση ως τραυματικό γεγονός». Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Τ.Ο.Ρ.Α. στο πλαίσιο της συμμετοχής της ομάδας στην δράση «Ο Αϊ Βασίλης άργησε μια μέρα». Στην είσοδο του καταστήματος θα μπορούν οι συμμετέχοντες ν’ αφήνουν τρόφιμα τα οποία θα μοιραστούν σε οικογένειες της περιοχής που τα έχουν ανάγκη.

Σύλλογοι
Και η ΧΕΝ στον Αη Βασίλη που άργησε μια μέρα
Η ΧΕΝ Κομοτηνής στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης «Ο ΑΗ Βασίλης άργησε μια μέρα», διοργανώνει αύριο και ώρα 11:00 το πρωΐ, παιδική δράση εμψύχωσης με σκοπό να γεμίσει ο σάκος του «Άη Βασίλη» στο πλαίσιο της δράσης.
Την δράση έχει αναλάβει να συντονίσει η Κοινωνική λειτουργός- εμψυχώτρια Ανδριάνα Δελέγκου.

Ο ετήσιος χορός των Σαρακατσάνων το Σάββατο

Ο ετήσιος χορός του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, θα λάβει χώρα το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στο Ποσειδώνιο.
Θα τραγουδήσει ο Βασίλης Σερμπέζης και ο Παναγιώτης Ούτος, ενώ στο κλαρίνο θα είναι ο Κώστας Τζελέπης.

Πολιτισμός
Βιβλιοπαρουσίαση του Πέτρου Μάρκαρη

Το Βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο και οι εκδόσεις Γαβρηιλίδη, διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου, «Οff Shore”, του Πέτρου Μάρκαρη. Η παρουσίαση θα γίνει σήμερα στις 7:00 το απόγευμα στο Βιβλιοπωλείο.
Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Κομοτηνής.

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής στο ΔΗΠΕΘΕ
Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνουν Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής, συνολικής διάρκειας 30 ωρών και τεσσάρων (4) μονάδων ECTS.
Το Σεμινάριο απευθύνεται σε καθηγητές και φοιτητές Ελληνικής και Ξένης Φιλολογίας και θα ξεκινήσει το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, με πρώτο εισηγητή τον Κομοτηναίο συγγραφέα και Καθηγητή Δημιουργικής Γραφής (στις Εκδόσεις Πατάκη και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα), Μισέλ Φάις.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα περιοριστεί αυστηρά στα εικοσιπέντε (25) άτομα και οι εγγραφές θα γίνονται στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ (Γ. Κονδύλη 25) μέχρι σήμερα κατά τις ώρες 10.00 π.μ. με 14.00 μ.μ.
Η σειρά προτεραιότητας θα τηρηθεί με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου.

Θεατρική παράσταση για παιδιά
Με την παράσταση «Ο λύκος και τα τρία γουρουνάκια σε νέες περιπέτειες» το μικρό θέατρο Λάρισας επιστρέφει στην Κομοτηνή στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου.
Η παράσταση θα δοθεί αύριο στις πέντε και τέταρτο και στις επτά και τέταρτο το απόγευμα.
Προπώληση εισιτηρίων από το Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο.

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, νέα, ξανθη, χλμ, σχολεια, καπη, κομοτηνη, αμθ, προυπολογισμος, ελλαδα, οηε, europe, δπθ, μκο, δραση, χεν, βιβλιοπωλείο, δηπεθε, ects, φλώρινα, θεατρο, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ects, χεν, χιονια, βασιλοπιτα, αη βασιλης, οικονομικη κριση, δημοκριτειο, το θεμα, αυτοκινητα, δπθ, θεμα, θρακη, λυκος, μκο, μνημειο, ογκος, οηε, οικονομια, πλαισιο, σβουρα, σωκρατης, υγεια, χλοη, χορος, ωρα, αμθ, βραδυ, γινει, γινονται, γουρουνακια, γραφεια, δασος, δηπεθε, δοθει, δικτυο, δοθηκε, εγνατια, εγρηγορση, εγγραφες, ευκαιρια, ευρω, επτα, ερευνα, ευρωπη, ιδεες, ομιλια, καπη, εκδοσεις, κερασια, κλαρινο, μακεδονια, μειωση, μικρο, νερο, οδος, ουσιαστικο, οχηματα, παρουσιαση, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, πιτας, ποσειδωνιο, πορτα, ρευμα, ριψεις, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, σχεδια, τμημα, τρια, υλοποιηση, χλμ, ωρες, europe, φιλοι, χωρα, κωστας, κυριακη, πηγες, θεματα
Τυχαία Θέματα