ILMIK (η Θηλιά): Ένα ντοκουμέντο για την ελευθερία της έκφρασης

20:10 26/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια αποκαλυπτική ταινία-ντοκουμέντο του για την ελευθερία του τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, με την υπογραφή του Θωμά Σίδερη.

Το ντοκιμαντέρ «Ιλμίκ» ταξιδεύει στην Ευρώπη και συναντά Τούρκους δημοσιογράφους που κατέφυγαν στο εξωτερικό μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Παράλληλα, η γερμανική εταιρεία κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών ITEP PICTURES, με έδρα τη Φρανκφούρτη, ανέλαβε την προώθηση του ντοκιμαντέρ

στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ το τελικό στάδιο επεξεργασίας της ταινίας θα γίνει στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα στις Βρυξέλλες το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε ειδική προβολή υπό την αιγίδα της Διεθνούς Oμοσπονδίας Δημοσιογράφων. Ο Antony Bellanger, Γενικός Γραμματέας της IFJ (International Federation of Journalists), καταθέτει στο «Ιλμίκ» τη δική του πολύτιμη μαρτυρία.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) έλαβε ομόφωνη απόφαση για τη στήριξη της παραγωγής του ντοκιμαντέρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος κύκλος γυρισμάτων του «Ιλμίκ» ολοκληρώθηκε 2,5 εβδομάδες πριν το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Δώδεκα από τους δεκαεννέα δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που μιλούν στο ντοκιμαντέρ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα λευκά κελιά φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Σιλίβρι και αλλού.

Γυρίσματα έγιναν επίσης στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το Βέλγιο, ενώ στον φακό του «Ιλμίκ» καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία και ξεδιπλώνουν την προσωπική τους ιστορία μεταξύ άλλων: η Μερβέ, κόρη ενός καθηγητή πανεπιστημίου που βρίσκεται έγκλειστος σε φυλακή σε προάστιο της Σμύρνης, ο Μουχαρέμ (ψευδώνυμο), ένας πανίσχυρος βιομήχανος της Τουρκίας που διέφυγε στο εξωτερικό για να γλιτώσει τη ζωή του, αφήνοντας όμως πίσω την οικογένειά του, ο Εμράχ, διευθυντικό στέλεχος ανθρωπιστικής οργάνωσης που βρέθηκε στο στόχαστρο του καθεστώτος Ερντογάν, η Νεσιμπέ, γυναίκα του ανθρώπου-κλειδί που αποκάλυψε την υπόθεση «Βαριοπούλα», αλλά και η Μπούσρα που έφερε στο φως άγνωστες λεπτομέρειες της υπόθεσης Εργκένεκον και που σήμερα η τύχη της αγνοείται.

Ο καταξιωμένος διευθυντής φωτογραφίας και βραβευμένος σκηνοθέτης Τάκης Μπαρδάκος ανέλαβε τη διεύθυνση φωτογραφίας για τα γυρίσματα που έγιναν στην Ελλάδα. Την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ υπογράφει ο πιανίστας και συνθέτης Στάθης Άνινος.

Αφήγηση: Έρση Βατού, Άγης Γυφτόπουλος, Νικόλ Λιακοσταύρου και Θωμάς Σίδερης
Μοντάζ: Δημήτρης Σιδηρόπουλος

Φωτο: Ο Θωμάς Σίδερης με την τελευταία διευθύντρια της Tοday’s Zaman στις Βρυξέλλες.

Σχετική είδηση: ILMIK: Ένα ντοκιμαντέρ για τα ΜΜΕ στην Τουρκία

Keywords
Τυχαία Θέματα