HSBC: Ελάφρυνση χρέους για βιώσιμη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

15:06 4/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η σημαντικότερη προϋπόθεση για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές είναι η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους από την Ευρωζώνη τονίζει η HSBC σε έκθεσή της.

Η όποια ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να γίνεται με οριστικό και αυτόματο τρόπο ή τουλάχιστον να εξαρτάται από οικονομικά αποτελέσματα αντί της εφαρμογής μέτρων πολιτικής, τονίζει.

Η HSBC

αναφέρει ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας απέχει πολύ ακόμη από την επενδυτική βαθμίδα ενώ η χώρα δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα υπέρ μιας προληπτικής γραμμής στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), με επιχείρημα την συνέχιση της χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ παρότι η Ελλάδα δεν αξιολογείται σε επενδυτική βαθμίδα.

Ακόμη κι αν η Ευρωζώνη δώσει ελάφρυνση χρέους, θα είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να εντάξει την χώρα στο QE χωρίς πρόγραμμα προσαρμογής, σημειώνει.

Από την σκοπιά των αγορών, η καθαρή έξοδος ή μη της Ελλάδας απο το πρόγραμμα δεν είναι τόσο σημαντικό, σημειώνει.

Για την βρετανική τράπεζα, το σημαντικό είναι να εξασφαλίσει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές σε μόνιμη βάση.

Η Ελλάδα σκοπεύει να βγεί στις αγορές μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, τονίζει, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές ίσως αισθάνονται πιο σίγουροι να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα καθώς το ποσοστό χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες είναι μικρό και θα υπάρξει ελάχιστο όφελος από μια νέα αναδιάρθρωση χρέους (μάθημα που ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2012 όταν η επαναγορά υφιστάμενων ομολόγων είχε μικρό όφελος).

Ομως, οι επενδυτές θα πρέπει να κρίνουν πως το χρέος θα είναι φερέγγυο για να συνεχίζουν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα στο μέλλον με την χώρα να βγαίνει όλο και πιο πολύ στις αγορές και το ποσοστό του χρέους που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών να αυξάνεται.

Σ’εκείνο το σημείο ίσως φοβηθούν μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών, δεδομένης της προτεραιότητας (seniority) των δανείων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, συμπληρώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα