H τιτλοποίηση δανείων είναι θετική για την Εθνική Τράπεζα λέει η Moody’s

10:58 11/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων μέχρι του ποσού των 300 εκ. ευρώ συνιστά θετική εξέλιξη για την πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας τονίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Η ΕΙΒ, η EIF και η EBRD αγόρασαν τους τίτλους που εξέδωσε η Εθνική στα πλαίσια της τιτλοποίησης των επιχειρηματικών δανείων. Μ’ αυτό τον τρόπο, η Εθνική θα μπορέσει να μειώσει την εξάρτησή της από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας

της Ελλάδας, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης της και αυξάνοντας το περιθώριο του καθαρού επιτοκίου σύμφωνα με την Moody’s.

Ομως, ο ξένος οίκος δεν βλέπει να υπάρχει ακόμη ισχυρό ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για παρόμοιες συναλλαγές με την Εθνική και άλλες εγχώριες τράπεζες με ενέχυρο ελληνικές εγγυήσεις λόγω των προκλήσεων που υπάρχουν.

Η Εθνική έχει μειώσει την εξάρτησή της από τον ELA στα 5,8 δισ. ευρώ από 17,6 δισ. τον Ιούνιο του 2015. Η τράπεζα έχει μειώσει την εξάρτησή της κατά περισσότερο από 5 δισ. από το Μάρτιο του 2016, κυρίως λόγω των εσόδων ύψους 3,5 δισ. ευρώ από την πώληση της Finansbank και την αύξηση των διατραπεζικών repos τους τελευταίους μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα