H προσφυγική κρίση και η ιδιωτικοποίηση στην εκπαίδευση

19:15 21/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μία ενδιαφέρουσα μελέτη παρουσιάζει το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό του δελτίο.

Πρόκειται για μελέτη που δημοσιοποιεί η Διεθνής των Εκπαιδευτικών και αφορά την προσφυγική κρίση και την πρόσβαση στην εκπαίδευση σχεδόν ενός εκατομμυρίου εκπατρισμένων παιδιών, όπου δίνεται έμφαση στη διαπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Όπως αναφέρει το Κοινωνικό Πολύκεντρο: «Στις 12/4 παρουσιάστηκε στη Βυρηττό η τελευταία έκθεση της EI στο πλαίσιο της Διεθνούς Απάντησης

στην αύξηση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Ο πόλεμος στη Συρία είχε μεταξύ των πολλών επιπτώσεων και την εξάπλωση της εκπαιδευτικής κρίσης μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών:

Στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στο Λίβανο, 900,000 παιδιά από την Συρία δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Αυτό έδωσε έναυσμα για μια πληθώρα προσφορών βοήθειας από τον ιδιωτικό τομέα.

Το μέγεθος και η πρόθεση αυτής της βοήθειας ερευνάται στην έκθεση με τίτλο: Επενδύοντας στην κρίση: Ιδιωτική συμμετοχή στην εκπαίδευση των Σύρων προσφύγων, του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Η μελέτη διερευνά την σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ του πολέμου και της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και εγείρει ερωτήματα για τον αυξανόμενο ρόλο των πολυεθνικών παραγόντων και των ηθικών εντάσεων μεταξύ ανθρωπιστικών and κερδοσκοπικών κινήτρων».

Πηγές: ΠΟΕΟΤΑ, International de l’ Education

Keywords
Τυχαία Θέματα