H επιστημονική κοινότητα αποχαιρετά το διαστημικό σκάφος Cassini

12:32 14/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αύριο Παρασκευή, το διαστημόπλοιο «Κασίνι» της NASA θα αυτοκαταστραφεί πέφτοντας στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, ολοκληρώνοντας έτσι την 20ετή οδύσσεια της αποστολής του.

After more than a decade exploring #Saturn, its moons and rings, we’ve embarked on our #GrandFinale: pic.twitter.com/qW4Ad5gUBr

— CassiniSaturn (@CassiniSaturn) May 2, 2017

Ανάμεσα στους ερευνητές που όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχαν στην ανάλυση των πολύτιμων στοιχείων

του Cassini, τα οποία άνοιξαν νέους ορίζοντες στην επιστήμη, βρίσκονται αρκετοί Έλληνες επιστήμονες.

We captured these unprocessed images of Saturn's moon Titan on Sept. 12. More raw images: pic.twitter.com/cgNP1CEGG5

— CassiniSaturn (@CassiniSaturn) September 13, 2017

Στη διεθνή «οικογένεια» του Cassini οι Έλληνες που συμμετείχαν είναι: Σταμάτης Κριμιζής, Νίκος Πασχαλίδης, Αθηνά Κουστένη, Γιάννης Δάνδουρας, Ηλίας Ρούσσος, Κατερίνα Ραδιότη, Νίκος Σέργης, Κώστας Διαλυνάς, Γιώργος Μπαμπασίδης, Ανεζίνα Σολομωνίδου, Μαρία Ανδριοπούλου, Δημήτρης Τσιμπίδας και Γιώργος Ξυστούρης.

«Αισθάνομαι σαν να χάνω ένα κομμάτι της καθημερινότητας που έζησα τα τελευταία 30 χρόνια. Ήταν οικογένεια, πώς θα ζήσω δίχως το Cassini;» δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής σε ένα από τα 12 όργανα του Cassini.

Final approach: the spacecraft is on course to dive into Saturn's atmosphere Sept. 15. What to expect: #GrandFinale pic.twitter.com/o6gcDVofiN

— CassiniSaturn (@CassiniSaturn) September 13, 2017

«Η εξαιρετική λειτουργία του διαστημοπλοίου και η καταπληκτική ποιότητα των επιστημόνων που πλαισιώνουν την αποστολή, μάς έδωσε την ευκαιρία να παράξουμε σημαντικότατα επιστημονικά αποτελέσματα, τα οποία κοινοποιήθηκαν όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στο ευρύ κοινό, προβάλλοντας συχνά τη χώρα μας διεθνώς» είπε ο Νίκος Σέργης.

What has @CassiniSaturn taught us? Listen to #NASASiliconValley Podcast w/ #Saturn scientist Jeff Cuzzi to find out: pic.twitter.com/IDyYKP3tYU

NASA (@NASA) September 13, 2017

Όσο για το τι θα περιμένουμε για το μέλλον και αν θα υπάρξει νέα αποστολή, ο Σταμάτης Κριμιζής απάντησε ότι «Είναι ήδη γεγονός ότι η NASA έχει επεκτείνει το πρόγραμμα New Frontiers στον Τιτάνα και στον Εγκέλαδο, ένεκα των ανακαλύψεων του Cassini. Εμείς στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έχουμε ήδη σχεδιάσει μια αποστολή για τον Κρόνο, που ελπίζουμε να επιλεγεί στον επόμενο γύρο. Είναι σε συναγωνισμό και δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες. Είμαι βέβαιος πάντως ότι σίγουρα θα υπάρξουν αποστολές την επόμενη δεκαετία στους δορυφόρους του Κρόνου!»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα