Fabfest : ένα φεστιβάλ για την ψηφιακή καινοτομία

10:05 25/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Artilect FabLab στην Τουλούζη διοργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά και από τις 11 έως τις 14 Μαΐου, το τετραήμερο φεστιβάλ FabLab αφιερωμένο στην καινοτομία στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. Το FabLab festival (Fabfest) φιλοξενεί εκπροσώπους από 300 ευρωπαϊκά FabLab οι οποίοι θα παρουσιάσουν στο κοινό έργα τους που κινούνται γύρω από τις εξής θεματικές: κοινωνία, περιβάλλον, τέχνη, πόλεις, καινοτομία και τεχνολογία.

Tο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει

επίσης και εκθέσεις, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, διαλέξεις και συζητήσεις. Φέτος, τιμώμενο πρόσωπο του φεσττιβάλ είναι ο François Delarozière, καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής της θεατρικής ομάδας La Machine.

Τι είναι τα FabLab;

Τα FabLab είναι εργαστήρια ψηφιακής τεχνολογίας που παρέχουν τις κατάλληλες υποδομές για την υλοποίηση ιδεών και την δημιουργία νέων προϊόντων και πρωτοτύπων, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε μια σειρά προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών παραγωγής με μια ειδίκευση στην εκτύπωση 3D.

Η αρχική ιδέα ανήκει στον διάσημο εφευρέτη και επιστήμονα καθηγητή Neil Gershenfeld του Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) η οποία ήταν να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε υποδομές, γνώσεις, υλικά και τεχνολογία σε φοιτητές, ερευνητές, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, μικρές επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες που έχουν καινοτόμες ιδέες.

Το FabLab μπορεί επίσης να φιλοξενήσει εμπορικές δραστηριότητες οι οποίες όμως δεν πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με την ιδέα της ελεύθερης πρόσβασης και οι εφευρέτες και το δίκτυο των εργαστηρίων αυτών θα πρέπει να μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις δραστηριότητες.

Ένα παγκόσμιο δίκτυο

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο δίκτυο με περισσότερα από 150 FabLab που συνδέει τις κοινότητες και τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο διευκολύνοντας την συνεργασία μεταξύ τους. Για παράδειγμα, βοσκοί στη Νορβηγία έχουν συνεργαστεί με το αντίστοιχο FabLab για την δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης των προβάτων μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, στο Αφγανιστάν κατασκευάζουν προσθετικά άκρα, ενώ στη Νότια Αφρική, φτιάχνουν απλούς υπολογιστές που μπορούν να συνδεθούν στο Ίντερνετ και τις τηλεοράσεις και κοστίζουν μόνο δέκα δολάρια.

ΠΗΓΕΣ :

Keywords
Τυχαία Θέματα